Kožený pásek – oblíbený módní doplněk

Úloha pásku je poměrně prostá - měl by zabránit kalhotám v tom, aby nepadaly dolů - to už však zdaleka neplatí.

Brašnářství jako tradiční řemeslo

Opravdu kvalitní pásky se vyrábějí z kůže, stejně jako kabely, brašny i kytarové řemeny. Všechny tyto produkty patří pod dnes již tradiční řemeslo – brašnářství. I když se zdá, že veškerou výrobu převzaly moderní stroje, stále ještě existují brašnáři, kteří se tímto řemeslem živí.  A za kvalitní ruční výrobu si lidé rádi připlatí.

Není pásek jako pásek

Pokud chcete mít pásek, který vám vydrží, je třeba zaměřit se na kvalitní kožený opasek. Samotná kůže je zárukou kvality. Možná si říkáte, že značkový pásek musí být kvalitní. Značka však není vždy zárukou kvality. Často se setkáte s označením „echt leder“ a ještě to neznamená, že jde skutečně o kožený pásek. „Umělotiny“ poznáte snadno, nejsou tak pružné, brzy začnou praskat, lámat se a také nejsou „cítit po kůži“.

Kožený pásek musí být vyroben alespoň ze dvou vrstev, někdy i ze tří. Kvalitní kožený pásek je často vyrobený z hověziny nebo teletiny, ta se vyznačuje vysokou odolností. Většina pásků má 5 dírek, některé i více. Již při výběru správné velikosti myslete na to, že pásek je vhodné zapínat na dírku prostřední, tedy přibližně na třetí. Pokud pásek zapnete jen na první a druhou dírku, je vám malý. Rozhodně zapomeňte na to, že si do pásku uděláte dírku vlastní. Tím jej můžete nevratně poškodit.

Co se šířky týče, odborníci doporučují zvolit šířku kolem 35 mm u pánského obleku. Dámy často volí užší pásky, kterými zdobí šaty, halenky, kardigany. Slim pásky představují oblíbený trend, nicméně stále platí, že čím širší pásek, tím lepší a odolnější.

Formální a neformální kožené pásky

Kožených pásků existuje skutečně mnoho. Můžeme je rozdělit na formální a neformální neboli volnočasové. Formální pásky využívají zejména muži k oblekům. Zde je třeba zaměřit se nejen na kvalitu pásku, ale také určitou sladěnost. Černý pásek patří k černé obuvi a hnědý k hnědé. To je zkrátka dané. Formální pásky jsou obvykle jednoduché s decentní sponou. Existují tři hlavní barvy pásků, kterými jsou černá, tmavě hnědá a světle hnědá. Tyto barvy jsou neutrální a hodí se ke všemu.

Volnočasové pásky pak mohou mít různý design, od jednoduchých úzkých pásků až po široké extravagantní, se sponou a bez spony, mezi ženami jsou oblíbené úzké pásky na zavazování.

Jak nosit kožený pásek? Dáme vám pár tipů!

  • Kožený pásek můžete nosit prakticky k jakémukoliv oblečení, ke kalhotám, k šatům, k sukním, přes kardigan, košili či kabát. Pásek lze nosit v pase, na bocích nebo těsně pod ňadry u žen
  • Barva pásku by měla ladit s obuví a kabelkou (případně aktovkou)
  • Volný konec opasku by po zapnutí neměl být ani příliš dlouhý, ani příliš krátký, zkrátka tak akorát
  • Pásky z kůže vzácných zvířat působí neotřele a originálně, i když ochránci zvířat vás asi nebudou mít v lásce
  • Velmi dobře působí matný pásek v kombinaci s lesklou obuví ve stejném barevném odstínu
  • Vybírejte pásek podle toho, abyste se v něm cítili dobře. Neutrální barvy vám umožní snadnější kombinaci s oblečením

 

 

Oblíbené značky a motivy second hand oblečení

  • a další...
  • a další...