Tipy jak přivést děti ke čtení knih

Knihy jsou důležitou součástí rozvoje dítěte. Pomáhají mu formovat osobnost, pochopit souvislosti a nastartovat fantazii.

 V době technologického rozvoje, kdy jsou pro děti atraktivnější pohyblivé obrázky a videa, je těžší je přesvědčit že i knihy skýtají pohled do zajímavého světa. Ale není to nemožné. Máme pro vás pár tipů, jak to dokázat.

 

Nechte děti, ať si knihu vyberou samy vyberou

Nejlepší způsob je děti vzít do knihkupectví a nechat je, ať si vyberou podle toho, co je zaujme. Jejich preference se ale mění, což znamená, že večer si mohou zvolit opět tu, kterou už posledních čtrnáct dní čtete pořád dokola. Pokud je ale necháte vybrat, je šance, že si ji i rády poslechnou.

 

Malá odměna potěší

Nemyslíme tím klasické úplatky typu – přečteš 5 stránek, dostaneš hračku.  Dárky by se měly orientovat podle typu a obsahu knihy a vlastně ji i doplňovat.

„Koupila jsem domů ZOO. Byla to vlastně malá umělohmotná ohrada, která se dala dát na stůl nebo koberec. Pořídila jsem i knihu o zvířatech a pak jejich jednotlivé miniatury. Syn vždy dočetl příběh o zvířátku a já mu ho pak dala. Společně jsme takto plnili zoo a pak si o ní povídali.“ Eva, Plzeň.

Určitě děti potěšíte, když jim připravíte podobné překvapení, jako maminka Eva. V hračkářstvích najdete spousty miniatur a postaviček, o kterých se píše v knížkách. Čtení a rozšiřování sbírky může být milým rituálem, který bude bavit vás oba.

 

Jděte příkladem

V nabitém programu je to těžké, ale pokud půjdete příkladem a vaše děti vás uvidí si číst, budou samy knihám nakloněny. Můžete také pořádat čtecí dýchánky. Uděláte si pohodlí, připravíte něco dobrého nebo zdravého (nebo obojí) a společně strávíte hodinku čtením. Buď každý to své anebo  se budete střídat v předčítání dětského příběhu.

 

Udělejte předčítání nezapomenutelné

A jak toho docílíte? Měňte hlasy, vydávejte zvuky, dělejte vtipné obličeje... cokoliv vás napadne. Fantazii se meze nekladou. Nebojte se do čtení pořádně položit. Vaše děti to ocení. Budou se bavit a dalšího čtecího dýchánku se už nebudou moci dočkat. Rozhodně to v nich zanechá báječné pocity, které pak až dospějí, budou chtít aplikovat u svých dětí. Protože, když se řekne čtení knih, vybaví si chvilky, kdy se vám na klíně prohýbaly smíchy.

Abyste si společné chvilky užili,  měli byste být v pohodlí. K tomu vám pomohou naše dívčí župánky a chlapecké župánky.

 

Oblíbené značky a motivy second hand oblečení

  • a další...
  • a další...