Komplexní pohled na principy, výhody, nevýhody a případná rizika second hand obchodů od separace odpadu přes slow fashion až po fairtrade

Nakupování v second handech je nejen trendy, ale i environmentálně zodpovědné rozhodnutí. V dnešní době, kdy se snažíme minimalizovat množství odpadu a zlepšit stav životního prostředí, jsou třídění odpadu a recyklace klíčové faktory. Nakupování v second handech je jedním ze způsobů, jak přispět k těmto cílům.

1. Definice a charakteristika second hand obchodů

Garážový výprodej oblečení

Second hand obchody, také známé jako obchody s použitým zbožím, jsou místa, kde se prodává a nakupuje zboží, které už bylo použité nebo vlastněné někým jiným. Tyto obchody se často specializují na prodej oblečení, nábytku, elektroniky, knih, šperků a mnoho dalšího.

Důležitým aspektem second hand obchodů je, že nabízí zboží za nižší ceny v porovnání s novými předměty, což je dělá atraktivním pro lidi hledající speciální a vzácné kousky, nebo potřebují ušetřit své finance.

Obchody s použitým zbožím 

Hlavním znakem těchto obchodů je, že prodávají předměty, které již byly použity nebo vlastněny jinými osobami. To může zahrnovat věci, které jsou v dobrém stavu a vypadají jako nové, stejně jako položky mírně opotřebené.

Můžete zde najít oblečení, boty, nábytek, elektroniku, knihy, hračky, šperky a další věci.

Jednou z největších výhod second handů je to, že zboží je často levnější než nové produkty. To přivádí lidi, kteří chtějí ušetřit peníze, a zároveň je to ekologická alternativa, protože prodej použitého zboží sníží množství odpadu.

Tyto obchody často nabízí unikátní a vintage kousky, které už nejsou běžně dostupné. Ti, kteří mají zálibu v retro stylu nebo hledají speciální kousky, mohou v těchto obchodech nalézt cenné poklady.

Nakupovat v “sekáčích” může být zábavným způsobem objevování nových věcí za nízké ceny. Někteří lidé v těchto obchodech vidí i udržitelný způsob nakupování, protože prodej použitého zboží snižuje potřebu výroby nových výrobků.

Formy a charakter second hand obchodů

Second hand obchody existují v různých formách a podle charakteru jejich provozu můžeme rozdělit na několik typů:

Nadace a neziskové organizace

Mnohé nadace a dobrovolnické organizace provozují second hand obchody, jejichž hlavním cílem je získat finanční prostředky na podporu svých charitativních aktivit nebo sociálních programů. Tyto obchody často přijímají darované věci od lidí a prodávají je za symbolické ceny. Zisk z prodeje se potom využívá na financování projektů pro chudé, nemocné nebo ohrožené skupiny obyvatelstva.

Dobrovolnické skupiny a komunitní obchody

V některých oblastech fungují dobrovolnické skupiny, které provozují komunitní second hand obchody. Tyto obchody mohou být organizované místními obyvateli, kteří chtějí přispět k udržitelnému nakupování a podpoře obce. Výnos z těchto obchodů se často investuje zpět do místních komunitních projektů.

Třídění odpadu textil second hand

Tradiční second hand obchody

Tyto obchody jsou fyzické provozy, které se zaměřují na prodej použitého zboží. Mohou to být samostatné malé obchůdky nebo velké řetězce s více pobočkami. V těchto obchodech si zákazníci mohou prohlédnout zboží osobně a zakoupit jej za hotovost.

Online platformy

V posledních letech se staly velmi oblíbené online second hand platformy. Tyto webové stránky a aplikace umožňují lidem prodávat a nakupovat použité zboží přes internet. Uživatelé si mohou vytvořit své účty, přidávat fotografie a popisy prodávaných předmětů a komunikovat s ostatními nakupujícími a prodávajícími.

Burzy a výměny

Někdy se konají akce, na které lidi mohou přinést své nepotřebné věci a vyměnit je za jiné. Tyto události podporují recyklaci a sdílení zboží mezi lidmi, čímž se přispívá k udržitelnému způsobu nakupování.

Vintage a retro obchody

Některé second hand obchody se specializují na prodej vintage a retro zboží, jako je starožitné oblečení, móda a doplňky z minulých desetiletí. Takové obchody jsou oblíbené mezi lidmi, kteří hledají speciální a originální kousky.

2. Výhody nakupování v second hand obchodech

Nakupování v second hand obchodech se v posledních letech stalo populární alternativou k tradičním obchodním řetězcům. Při prohlížení regálů plných jedinečných a předtím vlastněných věcí můžete mít pocit, že objevujete poklady. Jaké výhody přináší nákup z druhé ruky?

Second hand oblečení jako nové

Ekonomické výhody

Jedním z hlavních důvodů, proč se lidé obrací na second handy, je možnost získat kvalitní produkty za zlomek původní ceny. Mnohé z těchto věcí jsou v dobrém stavu a mohou být zakoupeny za velmi výhodné ceny. To je obzvlášť výhodné pro ty, kteří mají omezený rozpočet nebo hledají unikátní kousky, které nejsou dostupné v běžných obchodech.

Nižší ceny v porovnání s novým zbožím

Nižší ceny v porovnání s novým zbožím jsou jednou z nejzřetelnějších výhod nakupování v sekáčích.

Finanční úspora: Second handy nabízí výrobky za mnohem nižší ceny než jejich nové ekvivalenty. To je obzvlášť užitečné pro lidi s omezeným rozpočtem, studenty nebo ty, kteří chtějí ušetřit své peníze.

Kvalita za rozumnou cenu: Mnoho second handů nabízí zboží dobrých nebo dokonce luxusních značek. Některé produkty mohou být téměř nové a prodávají se za zlomek ceny nových.

Raritní kousky za babku

Second handy mohou mít unikátní a zajímavé položky, které už nejsou k dispozici v běžných obchodech. Nalezení originálních kousků může být skvělou zkušeností. Můžete narazit na vintage oblečení, šperky nebo retro předměty, které dodají vašemu šatníku osobitý šarm. Mnoho lidí ocení možnost vyjádřit svou originalitu a styl prostřednictvím těchto jedinečných nálezů.

Náš tip: Víte,jak správně skladovat spodní prádlo, abyste prodloužili jeho životnost?

Environmentální výhody

Tím, že dáváte starým věcem nový život a opět je používáte, přispíváte ke snížení množství odpadu a spotřeby zdrojů. Namísto toho, abyste věci odhodili, dáváte jim šanci být opět využité a prodlužujete tak jejich životnost.

Recyklace oblečení

V některých oblastech existují společnosti nebo organizace, které přijímají použité oblečení a vrací ho zpět do oběhu, k potřebným nebo v případě již nenositelného oblečení či jiného textilu jej připravují na recyklaci. Textil určený k recyklaci může být využit na výrobu nových textilních výrobků nebo jiných materiálů.

Česká firma Potex, která se zabývá sběrem textilu prostřednictvím oranžových kontejnerů, jeho tříděním a následným navracením zpět do oběhu a do rukou neziskových organizací, popisuje cestu darovaného oblečení takto:

  • vhodíte textil do kontejneru
  • oblečení z kontejneru se vybere 2–3x týdně
  • vše putuje do skladu
  • oblečení se třídí a na míru připravuje pro jednotlivé neziskové organizace

Práce ve skladu se dělí na dva možné scénáře:

Týdně vytřídí asi 5 000 kg textilu. Ne všechno z tohoto množství se hodí pro charity z důvodu sezónnosti nebo nadměrného poškození či znečištění. Vytříděný textil potom putuje těm, kteří jej potřebují – Oděvní banka, Klub svobodných matek, Kapka naděje, Linka bezpečí, Naděje a další organizace.

To, co charity nevyužijí, je připraveno k následné recyklaci. Oblečení pak putuje do velkých specializovaných třídíren, kde se vše roztřídí podle materiálů, barev a to až do té poslední ponožky.

Textil, který je z jednosložkového materiálu, může být přeměněn na nová vlákna. Směsi materiálů mohou být využity jako čistící hadry, izolace nebo různé výplně. Nic tak neskončí na skládce a z textilu se může stát mnoho dalších věcí.

Z výtěžku hradí náklady a dlouhodobě finančně podporují jiné neziskové organizace a charitativní organizace.

Recyklace dětského oblečení

Podobně funguje i česká firma TextilEco a.s., která má dnes už více než 7 000 sběrných míst v ČR i SR a z celkového množství posbíraného oblečení až 30 % znovu vrátí k užívání a dalších 50 % recyklují.

Na Slovensku působí firma SK-TEX, s. r. o., který recykluje a zpracuje 3 500 tun textilních vláken pro automobilový, stavební a nábytkářský průmysl. Textil nakupují od společností, které se věnují třídění a prodeji secondhandového oblečení, nebo od sdružení a obcí.

“Předtím, než se textil slisuje do izolačních panelů, roztrhá se na základní vlákna a v procesu se upraví tak, aby se zvýšila odolnost proti plísním a hořlavost.” vysvětluje postup majitel firmy Miroslav Futrikanič.

Recyklaci šatstva a odpadovému textilu se věnuje i jiná slovenská firma PR Krajné. Do nabídky jejich výrobků patří i retenční desky, které se využívají na zelené střechy nebo jako povrch exteriérových zelených parkovacích ploch.

Omezení produkce odpadu

Textilní odpad je celosvětově jedním z nejproblematičtějších na likvidaci.

Oprava a opětovné použití: Oblečení, které je poškozené, ale ještě stále se dá upravit, může být výzvou pro šikovnou krejčovou, která si s jeho poškozením poradí, nebo si jej můžete opravit sami, při troše šikovnosti. Jakmile je oblečení opravené, můžete jej nosit, darovat, prodat přes různé bazary nebo vyměnit.

Tip pro švadleny: Pomozte si při šití s pomůckami textilní galanterie.

Upcyklace: Ti, kteří mají kreativní povahu, mohou využít staré oblečení pro výrobu nových věcí. Například můžete z oblečení vyrobit sáčky, polštáře nebo jiné doplňky do domácnosti. Vytvořit si originální kousky nemusí být vůbec náročné. Tady je jeden návod z internetu, který se věnuje zero waste (nulovému odpadu):

Obal na jogamatku ze starých riflí:

  • Ze starých riflí odstřihněte jednu nohavici
  • Pokud je třeba, zužte ji, aby bylo stejně široká po celé délce
  • Udělejte tunel ohnutím okraje na obou koncích a zasuňte do něj pevnější šňůrku
  • Stačí už jen přišít popruh. Na ten můžete použít popruh ze staré kabelky, nepoužívaný opasek nebo si vyrobte popruh zapletením třech pásů nastříhaných ze starého trička nebo druhé nohavice od použitých riflí

Upcycling oblečení

Podobně si můžete vyrobit jednoduchý batoh, sáček na přezuvky nebo nákupní tašku.

Slow fashion

Slow fashion je alternativní přístup k modernímu průmyslu, který se zaměřuje na trvalou udržitelnost a etické praktiky. Jeho filozofií je pomalá výroba, kvalitní materiály, trvanlivý design a podpora spravedlivých podmínek.

Principy slow fashion

Slow fashion odmítá rychlý cyklus trendů a masovou produkci, klade důraz na kvalitu a podporuje udržitelné spotřebitelské návyky. Dodržuje následující principy:

Trvanlivost

Jedním z hlavních principů slow fashion je investování do kvalitních oděvů, které vydrží dlouho a mohou být opakovaně opravovány. Tyto oděvy se vyrábí s důrazem na trvanlivost a mohou být univerzálně kombinované v různých stylech a sezónách – kapsulový šatník. Díky tomu se minimalizuje potřeba neustálého nakupování nových a nových oděvů a sníží se množství odpadu.

Místní zdroje

Slow fashion také preferuje výrobu v menší míře a místní zdroje. Značky se snaží spolupracovat s místními výrobci a řemeslníky, podporovat tradiční techniky výroby a zachovat dědictví různých kulturních stylů. Tím se zaručuje vyšší kvalita výroby a snižuje se ekologický otisk spojený s přepravou zboží na dlouhé vzdálenosti.

Děti nakupují oblečení s maminkou

Zajímavost: Víte, jaké existují druhy textilu, jak se vyrábí a jaká je jejich historie?

Zodpovědnost

Další klíčovou charakteristikou slow fashion je transparentnost a zodpovědnost. Značky se snaží poskytovat informace o původu a výrobním procesu svých oděvů, aby spotřebitelé měli možnost informovaného rozhodnutí. Podporují i etické pracovní podmínky, spravedlivé mzdy a odpovědnost vůči životnímu prostředí. 

Znovupoužití

Slow fashion podporuje i recyklaci a druhé využití oděvů. Namísto vyhození starých oděvů se podporuje jejich oprava, recyklace nebo prodej a výměna prostřednictvím burzovních platforem. Tím se prodlužuje životnost oděvů a minimalizuje se množství textilního odpadu.

Startup, který se v  oboru udržitelné módy stává jedničkou, je např. značka oblečení Nilmore. Jedná se o ostravskou firmu, která se rozhodla dělat módu jinak. Jejich byznys je založený na cirkulární ekonomice. Jak? Jejich cirkulární oblečení po zakoupení nosíte libovolnou dobu, posléze máte možnost jej vrátit a Nilmore jej recykluje do stejně kvalitního vlákna. Tento proces lze opakovat do nekonečna.

Celkově je slow fashion přístupem, který se snaží zvrátit negativní trendy módy, které jsou spojené s nadměrnou konzumací, environmentálními problémy a nespravedlivými pracovními podmínkami.

3. Nevýhody nakupování v second handech

Napříč všem výše zmíněným výhodám existují i nevýhody, které je důležité zvážit před tím, než se pustíte do této formy nakupování.

Časová náročnost vyhledávání

V porovnání s běžnými maloobchody a velkoobchody může mít second hand omezenější výběr produktů a velikostí. Některé populární věci může být těžké najít, a proto je třeba investovat více času a trpělivosti do hledání konkrétních kousků.

Větší obchody s bohatou nabídkou budou pravděpodobně vyžadovat více času na prohlédnutí. I hledání specifických oděvů a značek může trvat déle. Stejně jako kvalitní a dobře zpracované oblečení může vyžadovat víc času na hledání.

Čas strávený vyhledáváním se může lišit v závislosti od toho, jaké jsou vaše osobní preference a nároky na oblečení.

Výběr oblečení v second handu

Možná rizika spojená s hygienou použitého zboží

V některých second handech se můžete setkat s otázkami týkajícími se hygieny. Proto je důležité vybírat důvěryhodné obchody, které dbají na čistotu a kvalitu nabízeného zboží. Je také dobré si o oblečení nebo textiliích, které si chcete koupit, ověřit, zda je možné je důkladně vyprat nebo vyčistit.

Negativní energie - jiný pohled na nošení oblečení

Často se o negativní energii hovoří v souvislosti s naším okolím, potkávání se s lidmi nebo různými situacemi, které nás obklopují. Zajímavý a možná pro někoho překvapivý pohled na negativní energii se týká také oblečení, které nosíme.

Hovoříme o oblečení, které se dá koupit v bazarech, z druhé ruky, nebo bylo někým darované. Toto oblečení má za sebou svou vlastní historii a může nést energii předchozího majitele.

Představte si, že nosíte svetr, který kdysi patřil někomu, kdo čelil mnoha životním problémům, stresům nebo strachům. Případně v něm nedejbůh zemřel. Někteří lidé věří, že tyto emoce se mohou navázat na oblečení a působit potom na nového majitele. To  může ovlivňovat náladu, emocionální stav a dokonce i to, jak se cítíme v průběhu dne.

Na základě této logiky existují podle ezoteriků 3 druhy oblečení, které ničí osobní energii a je nejlepší je nenosit:

Použité věci (z druhé ruky): Jak je uvedeno výše, mnozí věří, na oblečení zůstává otisk bývalého majitele, jeho ducha a energie. V některých kulturách věří, že oblečení člověka čte emoce a zkušenosti svého majitele a nechává v látce (pravděpodobně může záležet i na materiálu oblečení – přírodní materiály mohou do sebe načerpat mnohem více energie než ty umělohmotné). Pokud člověk začne nosit oblečení někoho, mohou se mu objevit problémy, kterým nemusí porozumět.

Náš tip: Podobné věci řeší ve své knize Choroby z nenávisti slovenský výzkumník, MUDr. Teodor Rosinský CSc., lékař, psychiatr, bývalý primář psychiatrické nemocnice, filozof, polygot a psychotronik, zakladatel energoinformační medicíny na Slovensku.

 Věci a části oblečení zesnulého: Z podobných důvodů může být vhodnější všechny věci po zesnulém raději spálit, než používat. Mnozí lidé věří, že věci zesnulé osoby nemusí přinášet štěstí a radost osobě, která se je rozhodla používat. Spíše naopak. Podobně i různé šperky, nejen rodinné šperky. V rámci prevence a energetické hygieny by mohlo být lepší je roztavit (zlato a kovy).

Věci, které jsou spojeny s nepříjemnými negativními vzpomínkami: Pokud si všimnete, že se vám v určitém oblečení stalo něco zlého, měli byste se těchto kousků zbavit. Podle ezoteriků každý kousek oděvu, který máte v šatníku, čte vaše emoce a potom je zapíše a vtiskne do látky. To vše vede k tomu, že když si oblékáte určité kousky opakovaně, vracíte se ke šťastným i smutným chvílím, s kterými je tato věc spojená.

Jóga proti negativní energii

Způsoby čištění oblečení a věcí od negativní energie

Samozřejmě všechno je možné nějakým způsobem řešit, ošetřit a vyčistit. Může k tomu stačit silný vědomý záměr, práce s očistnou energií a speciálně vedená meditace.

Tip: Podívejte se, jak je možné v meditaci pracovat s očistou a energeticko informační hygienou.

V některých náboženstvích používají modlitební obřady na posvěcení téměř všeho, co člověka obklopuje. Takto očistí předměty od energetické negativity. Existují různé rituály čištění věcí. Čištění ohněm se například vykonává svíčkou, čištění vodou zase vyžaduje svěcenou vodu nebo vodu z pramene. Čištění kadidlem prý vyžene všechno zlé.

I v domácím, civilním prostředí někteří lidé používají očistný rituál. Pokud si koupí například dlouho hledanou knihu z antikvariátu nebo oblečení z druhé ruky, vykonávají na něm rituál očisty. Ten představuje pokapání svěcenou vodou, vydýmení kadidlem nebo bílou šalvějí či vyprání oblečení v čisté vodě z potoka nebo vymáchání ve slané vodě.

Očista negativní energie

Kdo se věnuje pohybům energií, důvěřuje zákonům harmonie. Proto tito lidé věří, že pokud poznají původního majitele nošené věci a považují ho za silného, úspěšného nebo šťastného, stejnou energii přenáší přes látku i na sebe.

4. Seznam kvalitních second handů v Čechách a na Slovensku

TEXTILEhouse

Pravděpodobně nejčastěji zmiňovaný second hand, který má prodejny v jedenácti zemích Evropy, celkem 160 prodejen. V síti TEXTILhouse najdete jedinečné kousky, které nikdo jiný nemá, známé značky a kvalitní materiály. 
Na Slovensku má 40 prodejen, rozesetých od Bratislavy po Košice. V hlavním městě se nachází 12 second handů a speciální verze - Vintage house.  
V České republice má TEXTILEhouse tři prodejny Vintage, z toho dvě v Praze a jednu v Brně.
Celkově je TEXTILEhouse jednou z největších třídíren oblečení v Evropě - denně vytřídí více než 100 tun oblečení, ročně asi 25 000 tun.

Nosene

Nosene není jen second hand a e-shop. Je to koncept s ekologickými alternativami v mnoha oblastech života a s ušlechtilým cílem. Nákupem zboží z tohoto obchodu můžete nepřímo podpořit různá občanská sdružení a organizace, kterým Nosene pomáhá - podporují např. mymamy.sk, depaul.sk, utuloktulacik.skvagus.sk.
Spolupracují také s mediálně známými osobnostmi, pořádají akce a podporují další neziskové organizace.

Genesis

V prodejnách této sítě second handů se doplňuje zboží každou hodinu, takže je tu velká šance, že naleznete, co hledáte. Můžete je najít v Bratislavě, Praze i Hradci Králové a dalších městech. Kromě kamenných prodejen mají i vlastní e-shop.

Retro Komnata

Jestli budete v Brně, zastavte se v tomto vintage second handu s originálními retro kousky z kvalitních materiálů a plných barev. Naleznete zde klobouky, šaty, saka různých střihů a pokud budete mít štěstí, natrefíte i na nějakou luxusní značku.

LALA Market

Slovenský e-shop s úzkoprofilovým zbožím, jako jsou svatební šaty. Svatební šaty zde můžete koupit i prodat.

Vinted

Vznik českého e-shopu Vinted má opravdu úchvatný příběh. Když se jeho zakladatelka stěhovala z domu, nevěděla, co s oblečením. Spolu se svým kamarádem vytvořili webovou stránku, kde toto oblečení rozdávali. Později vznikla síť obchodů působící na více než 12 trzích v Evropě a USA. Vinted funguje jako bazar s výběrem oblečení, doplňků, kosmetiky, spodního prádla, výbavy pro psy a mnoho jiného.

Jak ošetřit oblečení koupené ze second handu?

Když si kupujete oblečení ze second handu, je dobré přijmout několik opatření na jeho ošetření, abyste se ujistili, že je čisté a ve vyhovujícím stavu.

Náš tip: Víte, jak se starat o košile, aby vám vydržely co nejdéle?

Zde je několik tipů, jak můžete postupovat:

Praní: Většinu oblečení ze second handu je možné jednoduše vyprat v pračce. Doporučuje se přečíst si a dodržovat instrukce na etiketách oblečení týkající se teploty praní a typu oblečení. Praní může pomoci odstranit nepříjemné zápachy a osvěžit materiál.

Tip: Víte, jak správně prát různé druhy oblečení a materiálů?

Oprava: Některé kousky vás mohou oslovit tak, že vám nepřekáží ani drobný kaz nebo nesprávná velikost. Vždy můžete rukávy nebo nohavice zkrátit, opravit postranní švy nebo našít chybějící knoflíky.

Oprava oblečení doma

Čištění speciálních materiálů: Pokud máte oblečení z citlivých materiálů, jako je hedvábí, kašmír nebo kožešina, mohlo by být vhodné dát je vyčistit profesionálům. Můžete je odevzdat do čistírny, které mají zkušenosti s čištěním těchto materiálů.

Odstraňování skvrn: Pokud má oblečení skvrny, zkuste je ošetřit odstraňovačem skvrn. Na trhu existuje mnoho dostupných prostředků. Před použitím však zkontrolujte etiketu oblečení a postupujte podle doporučení výrobce.

Větrání: Pokud oblečení nepotřebuje okamžité praní, můžete ho nechat několik hodin nebo dní na průvanu. Tento proces může pomoci odstranit zápach a osvěžit materiál.

Dezinfekce: Pokud máte obavy o hygienu oblečení, můžete použít dezinfekční spreje, prací prostředky nebo je vyčistit párou. To může zabít bakterie a mikroby, kteří se nachází na povrchu oblečení.

Úprava: Oblečení ze second handu můžete dozdobit a upravit podle vašich představ. Přidejte ozdoby, vyměňte knoflíky, upravte střih tak, aby oblečení lépe sedělo vaší postavě i stylu.

Je důležité si uvědomit, že některé skvrny nebo poškození mohou být neodstranitelné. Před nákupem oblečení ze second handu oblečení důkladně prohlédněte a zkontrolujte.

Zajímavostí však je, že věci ze sekáče jsou čistší než ty z řetězců. Pach nebo vůně novoty v obchodech s novým oblečením nám může v obchodě z šaty z druhé ruky chybět. Věci v běžných obchodech jsou však napuštěny chemií, což se při oblečení z druhé ruky díky praní nestane.

5. Problémy s textilním odpadem

V knize The Story of Stuff od Annie Leonard autorka názorně popisuje, jak se naše společnost změnila z převážně výrobních na konzumní bytosti. Výrobky, které kdysi vydržely desetiletí, jsou nyní navrženy tak, aby se rychle opotřebovaly a vyhodily. To vede k obrovskému množství odpadu, který naše planeta prostě nemůže udržet. A právě jednou z oblastí, která přispívá k tomuto problému, je textilní průmysl.

Množství textilního odpadu ve světě

Představte si, že celý svět je obrovským košem na prádlo. Teď si představte, že každý rok se do tohoto koše přidá 92 milionů tun oblečení. Tak velké je množství odpadu, které vzniká na naší planetě každý rok. To je stejná hmotnost, jako kdybychom vyhodili 18 000 Eiffelových věží ročně.

Průměrná osoba v Evropě a Severní Americe zahodí přibližně 30 kg textilu ročně. Do tohoto množství jsou započteny i obuv a doplňky.

Životní cyklus trička z bavlny

Celosvětovou produkci bavlny pokrývá ze 75% Indie, Čína, Pákistán a USA.

  • Surová bavlna je zpracována na přízi a tkaninu. Indie, Čína a Pákistán jsou tři největší zpracovatelé surové bavlny. Za nimi následuje USA, Brazílie a Turecko.
  • Surová bavlna se čistí, separuje a spřádá do vláken. Vlákna a tkanina alespoň jednou překročí mezinárodní hranice, dokud se dostanou ke spotřebiteli.
  • Jakmile je bavlna zpracována, použije se na výrobu trička. Jedná se o automatizovaný proces, který představuje stříhání látky, šití, bělení nebo barvení a konečné aranžování.
  • Hotová trička jsou následně přepravena do distribučních center po celém světě, kde čekají na dodání do jednotlivých obchodů.
  • V obchodech se tričko dostává přímo ke spotřebiteli. I když nové tričko vypadá úžasně, nošením, praním a žehlením ztrácí své kouzlo.

Co uděláte s opotřebovaným tričkem? Vyhodíte? Recyklujete?

Zpracování textilního odpadu

Statistiky a fakta o produkci textilního odpadu

Abychom pochopili, jak obrovský problém představuje textilní odpad, musíme se nejprve zaměřit na jeho rozsah. Zkuste si představit, že každou vteřinu se na odpadních skládkách a spalovnách po celém světě zahodí ekvivalent nákladního auta plného oblečení. To je přibližně 2 000 000 tun oblečení každý rok.

Klíčovým faktorem je konzumní společnost, ve které žijeme. Průměrný spotřebitel dnes nakupuje o 60 % více kusů oblečení než před dvaceti lety. Ale nenechává si ho dlouho. Mnoho oděvů se vyhodí po méně než roce nošení.

Ve skutečnosti asi 80 % veškerého vyrobeného textilu na světě končí na skládce nebo je spálen. Jen malý podíl se recykluje nebo je opětovně použit.

Důsledky textilního odpadu na životní prostředí

Módní průmysl je zodpovědný za 8–10 % všech emisí uhlíku. Podle Evropské agentury pro životní prostředí vzniklo spotřebou textilu v EU v roce 2020 přibližně 270 kg emisí CO2 na osobu = například je to přibližně 1 114 km ujetých benzinovým osobním autem = v EU spotřebovaná textilní výroba vygenerovala 121 milionů tun emisí skleníkových plynů. To je víc, než mezinárodní letecká a námořní doprava dohromady.

A to není všechno. Výroba oděvů je také druhým největším spotřebitelem vody na světě. Na výrobu jednoho páru džín je zapotřebí přibližně 7 500 litrů vody. To je stejné množství, jako spotřebuje průměrný člověk za 7 let pití.

Ale textilní průmysl není jen o počtu. Je to i o kvalitě. Většina dnešního oblečení je vyrobena ze syntetických materiálů, jako je polyester. A tyto materiály se nerozkládají. Polyesterenu může trvat až 200 let, než se zcela rozloží. To znamená, že každý kousek syntetického oblečení, který kdy byl vyroben, stále existuje někde na naší planetě.

Aktuální strategie a řešení problému s textilním odpadem

Cílem Evropské komise je zajistit větší oběhovost pro proud textilního odpadu. Členské státy EU mají povinnost zajistit do začátku roku 2025 tříděný sběr textilu.

V březnu 2022 představila Evropská komise v kontextu akčního plánu oběhového hospodářství novou strategii. Jejím cílem je posílit odolnost, opravitelnost, opětovné využití a možnost recyklování textilu. Strategie také řeší problematiku rychle se měnící módy a podporuje inovace v tomto odvětví.

Tato strategie zavádí nové požadavky na ekodesign textilu, poskytuje jasnější informace a zavádí digitální pas produktu. Od společnosti se také očekává, že převezme zodpovědnost a provede kroky k minimalizaci uhlíkové stopy a environmentální zátěže.

Evropský parlament ve své zprávě požaduje, aby se v textilním průmyslu dodržovala lidská, sociální a pracovní práva, jakož i ochrana životního prostředí a dobré životní podmínky zvířat.

Strategie komise se rovněž zabývá problémem nebezpečných chemikálií v textilu a vyzývá výrobce, aby převzali odpovědnost za své produkty během celého jejich životního cyklu, a to až do momentu, kdy se výrobek stane odpadem. Cílem je také podpora spotřebitelů při výběru udržitelných textilních výrobků.

Evropská unie má vlastní ekologickou značku, kterou mohou výrobci použít na produkty, které splňují ekologická kritéria. Tato značka zároveň zaručuje omezení použití škodlivých látek a snižování znečištění vody a ovzduší.

Fairtrade

Oblečení s certifkátem Fair TradeFairtrade je celosvětový systém, který se snaží zajistit rovné podmínky pro všechny pracovníky. Týká se zejména pracovníků v zemích Asie, Afriky a Latinské Ameriky, kteří jsou vystaveni nedůstojným a nespravedlivým pracovním podmínkám. Fairtrade je tu proto, aby stanovil pravidla pro spravedlivé odměňování a pracovní podmínky za jejich těžkou práci.

Když kupujeme výrobky se značkou FAIRTRADE, podporujeme tuto myšlenku. Pomáháme tím, že platíme spravedlivou cenu za výrobek, který byl vyroben v důstojných pracovních podmínkách. Tímto způsobem můžeme všichni přispět k lepšímu a spravedlivějšímu světu.
 
Ale to není všechno. Fairtrade také poskytuje pěstitelům a pracovníkům dodatečnou prémii na investice do komunit, ze kterých pocházejí. Ať už jde o vzdělávání, zdravotní péči nebo jiné sociální projekty, Fairtrade se snaží pomáhat těm, kteří to nejvíce potřebují.
 
Až tedy budete příště nakupovat, zastavte se u výrobku s označením FAIRTRADE. Připomeňte si, co tato značka znamená a jak může pomoci zlepšit svět. Je to mnohem víc než jen pouhý nákup. Je to krok směrem ke spravedlivějšímu světu. A to je něco, co můžeme všichni podpořit.

 

6. Recyklace plastu (nejen) pro oblečení

Recyklace plastu je důležitým krokem směrem k udržitelné budoucnosti.

Cesta plastového odpadu

Na Slovensku a v Čechách se plasty třídí do žlutých kontejnerů nebo pytlů. Jedná se o nejrozšířenější typ kontejnerů na tříděný odpad. Do kontejnerů se třídí prakticky všechny plasty, se kterými se můžete setkat. Je třeba se řídit instrukcemi na nálepkách na kontejnerech.

Plastový odpad ze žlutých kontejnerů je svážen auty vybavenými lisem. Toto zařízení zmenšuje objem vyhozených plastů a do auta se vejde až 6x více odpadu. Díky tomu vyvezou mnohem větší obsah kontejnerů. Tyto pak putují do dotřiďovací linky.

Dotřiďování plastů podle jednotlivých druhů materiálů probíhá ručně. U pásu stojí několik pracovníků, kteří vybírají jednotlivé druhy plastů. Ty se lisují do balíků a odvážejí se na další přípravu recyklace.

Před samotnou recyklací se plasty melou, propírají a dále zpracovávají dle konkrétních požadavků jednotlivých zpracovatelů. Do procesu výroby nových produktů vstupují jako druhotná surovina.

Nové produkty z recyklovaných plastů

V posledních letech jsme byli svědky mnoha inovací v oblasti recyklace plastů, přičemž mnohé z nich překračují rámec použití recyklovaných plastů jen pro oblečení. Představte si, že sedíte na lavičce v parku, užíváte si teplý letní den a najednou si uvědomíte, že sedíte na něčem, co někdy bylo plastovou lahví. Ano, není to sen, ale realita.

Jedna inovativní společnost vytvořila parkové lavičky, koše na smetí a stoly z recyklovaných plastů, které dokáží vydržet stejně dlouho, ne-li déle, než ty konvenční.

Recyklace plastu pro výrobu oblečení

Co takhle plastové cestovní obaly na kosmetiku? Už se nemusíte obávat, že si na letiště vezmete příliš velký obal na šampon. Jiná uvědomělá firma vytvořila recyklovatelné plastové cestovní obaly, které jsou nejen praktické, ale také ekologické. Tyto obaly lze používat znovu a znovu, čímž se snižuje množství odpadu.

Výpočet vynalézavých a ekologicky přemýšlejících výrobců nekončí. Možná si myslíte, že plastové láhve jsou pouze k pití, ale to si nemyslí společnost, která vytvořila recyklované plastové židle, které jsou nejen stylové, ale také pohodlné. Tyto židle jsou vyrobeny z recyklovaných plastových lahví a jsou ideálním řešením pro ty, kteří chtějí své domovy nebo kanceláře zařídit ekologicky.

A co takhle plastové šperky? Pokud si myslíte, že plast a šperky nejsou dvě slova, která by měla jít dohromady, možná vás překvapíme, že existují nádherné a jedinečné šperky z recyklovaných plastů. Tyto šperky nejen vypadají úžasně, ale jsou i symbolem toho, čeho lze dosáhnout, když se kreativita spojí s ekologickým myšlením.

Někteří výrobci automobilů již začali používat recyklovaný plast k výrobě nových aut. Tento plast lze použít k výrobě různých součástí, od přístrojových desek až po kryty motoru. Tento proces je ovšem složitější, než se na první pohled zdá. Plast musí být nejprve odstraněn z auta, poté musí být rozdrcen na granulát, který může být znovu použit k výrobě nových součástí.

7. Závěr

Ekologické problémy se zdají být příliš velké a komplexní na to, abychom jako jednotlivci mohli něco změnit. Ale jak říká jedno staré přísloví „Cesta tisíce mil začíná jedním krokem“. A možná je ten jeden krok mnohem jednodušší a přístupnější, než bychom si mysleli. Mluvíme o druhé šanci pro oblečení a separaci odpadu.

Dejme druhou šanci našemu oblečení i odpadu jako takovému. Nenechme je jen tak zahynout na skládce, když mohou mít nový život. Ať už je to nákup v second handu, upcyklace a vytvoření nového kousku oděvu či doplňku nebo recyklace a výroba zbrusu nového předmětu. Přispějeme tím ke snížení spotřeby nových materiálů a redukci odpadu.

Množství odpadu, které každý z nás produkuje, je ohromující. Přesto můžeme provést změnu. Separace odpadu je jednoduchý krok, který může mít obrovský vliv. Tím, že recyklujeme a kompostujeme, nejen že pomáháme snížit množství odpadu na skládkách, ale přispíváme také k zachování zdrojů naší planety.

Radka Žiaková, Specialista na optimalizaci webů - Naučte se, jak nastavit základní SEO on page faktory na svém webu

 

ZDROJE:

https://www.minzp.sk/files/sekcia-enviromentalneho-hodnotenia-riadenia/odpady-a-obaly/registre-a-zoznamy/studia_textil_mzpsr2.pdf

https://www.plasticfreejuly.org/

http://www.priateliazeme.sk/spz/odpady

https://www.recyklujemetextil.cz/proc-recyklovat#prettyPhoto[gal3]/3/

https://www.projectcece.com/blog/533/is-second-hand-clothing-sustainable/

https://www.odpady-portal.sk/Dokument/106547/triedeny-zber-textilu-prinesie-nove-povinnosti-aj-prilezitosti-na-co-sa-musi-trh-pripravit.aspx

https://europske.noviny.sk/2023/07/07/obehove-hospodarstvo-pre-textil-znizenie-opatovne-pouzitie-a-recyklacia/

http://www.zerowasteslovakia.sk/textilny-odpad/

https://www.europarl.europa.eu/news/sk/headlines/society/20201208STO93327/vplyv-textilnej-vyroby-a-textilneho-odpadu-na-zivotne-prostredie-infografika

https://www.odpady-portal.sk/Dokument/107293/zber-textilneho-odpadu-studia-ako-to-moze-vyzerat.aspx

 

OBRÁZKY:

https://www.freepik.com/free-photo/stacked-colorful-fabrics-shelf_4753104.htm#page=2&query=textiln%C3%BD%20odpad&position=49&from_view=search&track=ais

https://www.freepik.com/free-photo/side-view-smiley-people-looking-clothes_29609219.htm#query=second%20hand&position=3&from_view=search&track=ais

https://www.freepik.com/free-photo/full-shot-woman-garage-sale_58396967.htm#query=second%20hand&position=5&from_view=search&track=ais

https://www.freepik.com/free-vector/flat-design-sustainable-fashion-concept_12178789.htm#query=recykl%C3%A1cia%20oble%C4%8Denie&position=0&from_view=search&track=ais 

https://www.freepik.com/free-photo/top-view-plants-study-items_11520901.htm#page=2&query=recykl%C3%A1cia%20oble%C4%8Denie&position=18&from_view=search&track=ais

https://www.freepik.com/free-photo/close-up-woman-painting-jeans_11215151.htm#query=tradi%C4%8Dn%C3%A9%20techniky%20v%C3%BDroby%20textilu%20modrotla%C4%8D&position=1&from_view=search&track=ais

https://www.freepik.com/free-photo/vintage-woman-sewing-cloth-by-hand-with-embroidery-set-wooden-table-people-handmade-diy-housework-concept_5072143.htm#query=tradi%C4%8Dn%C3%A9%20techniky%20v%C3%BDroby%20textilu%20modrotla%C4%8D&position=2&from_view=search&track=ais 

https://www.freepik.com/free-photo/side-view-woman-practicing-facial-yoga_39572270.htm#query=negat%C3%ADvne%20energie&position=15&from_view=search&track=ais

https://www.freepik.com/free-photo/people-enjoying-yoga-retreat_26313327.htm#page=2&query=ayurveda%20ritual&position=26&from_view=search&track=ais

https://www.freepik.com/free-photo/hands-taking-laundry-out-washing-machine_6436906.htm#query=pranie&position=13&from_view=search&track=ais

https://www.freepik.com/free-photo/side-view-pigmented-cloths-held-by-pegs-assortment_10876684.htm#query=pranie&position=3&from_view=search&track=ais

https://www.freepik.com/free-photo/multiple-cubes-compressed-plastic-garbage-near-waste-recycling-factory-open-air_59151891.htm#page=5&query=probl%C3%A9m%20textiln%C3%BD%20odpad%20skladka&position=30&from_view=search&track=ais#position=30&page=5&query=probl%C3%A9m%20textiln%C3%BD%20odpad%20skladka

https://pixabay.com/sk/photos/odpadky-raj-slnko-lietadlo-4277613/

https://www.freepik.com/free-vector/hand-drawn-fair-trade-label-collection_28713857.htm#query=fairtrade&position=2&from_view=search&track=ais

https://www.freepik.com/free-vector/flat-design-slow-fashion-badge-pack_12065178.htm#query=fairtrade&position=23&from_view=search&track=ais 

https://www.freepik.com/free-photo/top-view-minimal-recycling-concept_27606347.htm#query=recyklovan%C3%BD%20plast&position=42&from_view=search&track=ais

https://www.freepik.com/free-photo/used-plastic-bottles-recycling-bins-earth-day-campaign_15665870.htm#page=2&query=recyklovan%C3%BD%20plast&position=13&from_view=search&track=ais#position=13&page=2&query=recyklovan%C3%BD%20plast 

Oblíbené značky a motivy second hand oblečení

  • a další...
  • a další...