Jak zařídit dětský pokoj, který si vaše děti zamilují?

Při zařizování domácnosti se většinou soustředíme na náš vkus, naše potřeby, naše názory. Z tohoto plánu bychom však měli trochu vyjmout dětský pokoj.

Ten vyžaduje přece jenom jiná kritéria než ty naše dospělácké. V dětském pokoji budou trávit čas naši nejmenší, oni by se tam měli cítit dobře. Jejich vkus, temperament a záliby by měl jejich dětský pokoj odrážet.

Jak tedy zařídit dětský pokoj tak, aby zapadl do celkové koncepce domácnosti a zároveň odrážel dětské touhy? Pokud i vy stojíte před zajímavou výzvou vytvořit pro vaše děti ideální dětský pokoj a jste trochu nervózní, nebojte se. Berte to jako skvělou možnost pro vás vystoupit ze své komfortní zóny a pohrát si s barvami, texturami a vzory.

Chcete, aby pokoje vašich dětí byly dokonalými relaxačními oázami, kde si mohou hrát, uvolnit se, uniknout do svého světa a vzdělávat se? Inspirujte se v tomto článku.

12 tipů pro zařizování dětského pokoje

1.Účel a zóny

Prvním krokem k vytvoření dokonalého prostoru pro děti je definovat, pro jaké účely bude místnost sloužit. Děti ve svém pokoji dělají mnohem více věcí, než jen spí. Hrají si, píšou zde domácí úkoly, baví se s kamarády. Skvělým nápadem pak je tedy oddělit prostor pro hru, studium a spánek.

Do oblasti pro studium pořiďte stůl, židli a dobré osvětlení. Pro knihomola vytvořte čtenářský koutek. Pokud má dítě často dětské návštěvy, zajistěte dostatečný prostor na hraní a sezení - i kdyby mělo jít jen o polštáře a sedací vaky.

Prostor může být jeden z limitujících faktorů, kterým můžete čelit při navrhování pokoje pro vaše děti. Jestliže sourozenci sdílí pokoj, poschoďové postele představují šikovný způsob, jak ponechat dětem dostatek prostoru na hraní. Také se můžete rozhodnout pro multifunkční předměty s úložným prostorem, aby místnost působila prostorněji.

2.Sdílený pokoj

Máte chlapečka a holčičku? Pokud ano, potom společný pokoj je skvělý pro posílení jejich pouta. Vzhledem k tomu, že jejich zájmy se budou lišit, může být náročné zařídit společný pokoj tak, aby vyhovoval potřebám obou dětí. Trik je v tom zařídit pokoj co nejjednodušeji a místnost sourozencům oddělit barevně, jednoduchým nábytkem a dekoračními prvky.

3.Nadčasový, ale věku přiměřený nábytek

Pokud jste se už rozhodli pro téma a účel, vyberte nábytek, který bude dobře ladit. Vždy je lepší investovat do kvalitního dětského nábytku, který bude vyhovovat věku a zájmům vašich dětí. Myslete na budoucnost a zvolte klasické a nadčasové vybavení.

Poschoďové postele jsou už dlouho považované za dětský sen a jsou skvělým způsobem, jak maximalizovat prostor. Vyberte kvalitní polštáře, přikrývky z přírodních prodyšných materiálů a navrstvěte postel přehozem a jejich oblíbenými plyšovými hračkami. Praktickým doplňkem je i noční stolek s prostorem na několik knih a budík.

4.Barvy

Nejen barva stěny, ale i nábytku a dekorací může ovlivnit náladu a celkovou pohodu dítěte. Všeobecně se doporučuje vybrat si spíše základní, neutrální a přirozené tóny zelené, hnědé, šedé nebo modré. Existují i jiné způsoby, jak můžete začlenit barvy do dětského pokoje.

Pokud se bojíte, že by dítě s výběrem barvy nebylo spokojené, nechte ho, aby si z některých odstínů vybralo samo.

5.Klidné a příjemné prostředí

Jelikož je dětský organismus obzvlášť citlivý na stres a nepřiměřený hluk, je důležité, aby děti vyrůstaly v klidném prostředí plném lásky. Hluk ovlivňuje náladu, kognitivní schopnosti i kvalitu spánku. Řešením může být vhodná izolace stěn, dveří a úprava oken. A to nejen kvůli hluku, ale i pro optimální vlhkost a tepelnou pohodu. Optimální pokojová teplota by se měla udržovat mezi 20 a 22°C.

Ať už máte jedno nebo třeba dvě děti, měly by dýchat čerstvý, čistý vzduch, Toho můžete dosáhnout větráním i pokojovými rostlinami, které se podílí na čištění vzduchu a jsou nenáročné a jednoduché na pěstování. Dbejte na to, aby zeleň nebyla nebezpečná a zdraví škodlivá.

 

Mohlo by vás zajímat: Víte jak zařídit dětský pokoj pro miminko?

6.Dekorace

Pokud zvolíte neutrální nábytek, přijde vhod sáhnout po výrazných doplňcích. Na dekoracích je nejlepší to, že je můžete na rozdíl od nábytku poměrně snadno změnit, a k obměnám tak může docházet i častěji.

Děti milují vystavovat své poklady a vychytávky, ať už na nočním stolku nebo speciální poličce. Pomáhá jim to rozvíjet sebevědomí a zosobnit si své království vystavováním věcí, které pro ně mají význam.

7.Zájmy

Pokud chcete, aby byl dětský pokoj svatyní, musí mít děti k tomuto prostoru pevný vztah. Proto nechte děti, aby vám se stylizováním pokoje pomohly. Začlenit do pokoje kreativním způsobem jejich hobby, sportovní tým nebo aktivitu může být snadné. Nálepky, tapety, povlečení nebo umělecká díla mohou reprezentovat zájmy dítěte, navíc se dají snadno vyměnit, když dítě vyroste.

 

Inspirace: Podívejte se na tipy na volnočasové aktivity pro děti.

 

Dětský pokoj by měl být dětským královstvím, a proto musí vyhovovat potřebám vašich dětí, a také jejich požadavkům. Zamyslete se nad tím, jaké mají vaše děti koníčky, co je zajímá, co milují.

Pokud rádi malují, můžete vytvořit kreativní prostor. Pokud mají v oblibě zvířátka, namalujte jim je na stěnu, popřípadě pořiďte tapetu se zvířecím motivem. Vytvořte hrací koutek, v kterém se budou moci realizovat, rozvíjet, objevovat nové věci a experimentovat.

8.Podlaha

Děti milují válení se a hraní si na podlaze, takže výběr podlahy, která je odolná a zároveň příjemná, je pro dětský pokoj klíčový. Koberec je teplý a pohodlný pod nohama a ideální také pro sezení. Odpruží pády a chrání podlahu před poškozením. Vlněné koberce poskytují úžasný pocit útulnosti. Koberce jsou také přirozeným izolantem a jako zvuková izolace přináší do pokoje klid a pohodu.

Pokud ale dítě trpí alergiemi, bude lepší zvolit jinou podlahu.

 

  • Kvalitní vinyl je teplý, odolný, snadno se čistí a je k dispozici v různých barvách
  • I kvalitní laminátová podlaha je skvělou alternativou podlahy do dětského pokoje, odolá opotřebení a snadno se udržuje
  • Přirozené dřevo je také oblíbenou volbou do dětských pokojů. Podlahy z masivního dřeva mohou být zbroušené, vydrží mnoho roků.

 

9.Úložný prostor

Děti s přibývajícím věkem zjistí, že všechno má mít své místo. Neuložené hračky, chaos a nepořádek dokáží dětskou mysl negativně rozptylovat. Aby si děti mohly udržovat své věci v pořádku, poskytněte jim dostatek úložného prostoru, jako jsou koše, police, stylové truhly na oblečení nebo hračky, komody a skříňky. Uspořádaná a zorganizovaná místnost pomůže dětem lépe relaxovat a soustředit se.

 

Tip: I stěna s vestavěným úložným prostorem může být rozumnou dlouhodobou investicí, protože maximalizuje využití prostoru a pokud je dobře navržená, vydrží až do dospívání.

10.Osvětlení

Dopřejte dětem co nejvíce denního světla, které je důležité pro jejich růst a vývoj. Při nedostatku denního světla se děti mohou cítit více unavené a jejich výkonnost může klesat.

Každý kout dětského pokoje by měl proto být vhodně osvětlený a světlo by mělo odpovídat činnosti, kterou dítě v dané části pokoje bude vykonávat.  Dbejte také na bezpečnost při nočních cestách na toaletu a opatřete jim i kvalitní orientační osvětlení, to poskytne i pocit bezpečí před zlými strašidly, které se mohou schovávat pod postelí.

Další věcí, kterou je potřeba zvážit, je i výběr závěsů, rolet a žaluzií. Zvažte, která úprava oken bude nejlépe fungovat, i to, kolik světla bude blokovat.

11.Materiály

Kvalita materiálů má velký vliv na zdraví. Pokud je to možné, závěsy, ložní prádlo, deky, přehozy, ale i koberce, vybírejte v ekologických variantách, které poskytnou vašim dětem každodenní pohodu. Ložní prádlo by mělo být prodyšné, regulovat tělesnou teplotu a absorbovat pot. Vyhněte se umělým tkaninám, které znemožňují pokožce dýchat.

Matrace by měla mít antialergické a antibakteriální vlastnosti a neměla by obsahovat žádná chemická barviva. Jelikož matrace musí dítěti poskytnout dostatečnou oporu, nejlepší volbou je tvrdá nebo středně tvrdá matrace.

Co se týká nábytku, i ten by měl být vyroben z kvalitních a odolných materiálů. Do dětského pokoje nepatří žádné zařízení, které obsahuje škodlivé látky. Proto se při výběru nábytku do dětského pokoje vždy zeptejte prodejců, z čeho a jak byl nábytek vyroben, jaký nátěr se použil a podobně.

Hračky jsou neoddělitelnou součástí dětského pokoje a i u nich je třeba dávat pozor na to, jaké hračky kupujete. Hračky by měly dělat radost, vzdělávat, rozvíjet dětské smysly a podporovat kreativitu. Hlavně miminka a malé děti si rády dávají hračky do úst a je třeba dávat pozor, aby hračky neškodily zdraví. Nejlepší volbou jsou hračky z přírodních materiálů.

12.Bezpečnost

Při zařizování dětského pokoje je důležitá bezpečnost. Proto byste měli nábytek, hračky, barvy i dekorace před použitím vždy prozkoumat. Zvažte, z jakých materiálů je nábytek a jaký má tvar. Vyhněte se ostrým rohům a hranám. Pokud je to potřeba, můžete využít chrániče na rohy.

Jak dětem vytvořit studijní koutek?

Přinutit děti k tomu, aby si dělaly domácí úkoly a motivovat je, aby si vytvořily vztah k matematice, češtině a dalším předmětům, může být někdy náročný boj. Pokud jim však poskytnete jasně definované místo na studium a uděláte z něj přitažlivý prostor, budou v něm děti chtít trávit svůj čas mnohem častěji.

 

Tady je několik tipů, jak na to:

  1. Začněte vymezením oblasti správnou židlí, barevným kobercem a stolní lampou. Dobrou volbou je otočná židle, protože se dá přizpůsobit výšce vašeho dítěte. Vyberte takovou, kterou má dobrou oporu páteře a je měkká a pohodlná, aby vaše dítě mohlo sedět v pohodlí i během delších časových úseků.
     
  2. Ke stolu vyberte nastavitelnou stolní lampu s dobrým osvětlením, abyste snížili riziko únavy očí.
     
  3. Nakonec vyberte koberec, který je dostatečně široký a pokryje všechny nohy stolu i židle.
     
  4. Starším dětem určitě do oblasti na učení pořiďte i nabíjecí stanici pro notebooky a mobilní telefony.

Trendy dětského pokoje

Děti si dávají neuvěřitelně záležet na tom, jak mají jejich pokoje vypadat. Jejich představy často vychází z jejich oblíbených filmů a pohádek. Podívejte se na některé z nejnovějších trendů a dopřejte dětem pokoj jejich snů.

Africká džungle

Zvířátka děti zajímají a chtějí o nich hodně vědět. Vneste do jejich pokoje nádhernou divočinu s tématikou africké džungle. Dřevěné skříňky, postele ve tvaru teepee či baldachýnu, travnatý koberec a stěna pomalovaná výjevy z džungle – to vše v nich vyvolá pocit, že jsou uprostřed divočiny.

Sport

Ideální volbou pro kluky je pokoj zařízený ve sportovním stylu. I v tomto případě můžete na zeď nalepit tapetu se sportovní tématikou nebo vyzdobit pokoj plakáty a obrázky jejich oblíbených fotbalistů a hokejistů. Pokud už dítě vlastní nějaké trofeje, proč je hrdě nevystavit na poličky?

Oblíbený sport mohou mít ale i děvčata. Často to bývá tanec nebo akrobacie. Taneční motivy a k tomu rovnou mikrofon, aby si tyto malé slečny připadaly jako na pódiu, nenechají žádnou tanečnici sedět.

Vesmír

Pokud je vaše dítě skutečným fanouškem astronomie - posedlý vším, co je ve vesmíru, pak mu vpusťte kus sluneční galaxie do pokoje. Na zeď můžete nalepit tapetu s vesmírnou tématikou a planetární soustavou, ze stropu nechte viset hvězdy a oblaka jako dekorativní prvky. Dětem se bude sladce usínat při jemném reflektoru hvězd.

 

Tip: Chcete zařídit pokoje ve stylu Montessori? Podívejte se, jak na to.

Co by nemělo v dětském pokoji chybět?

Pokud začínáte úplně od nuly, mezi základní věci v dětském pokoji jistě patří kvalitní postel, matrace, povlečení, přikrývky, skříň nebo komoda na oblečení, úložný box nebo police na hračky, noční lampa a koberec.

Poskytnout dětem kousek vlastního prostoru je způsob, jak dát sbohem hračkám a dětským potřebám všude po domě - tedy alespoň částečně. Věříme, že při dodržení našich typů a vytvoření těch nejdůležitějších zón, budou vaše děti svůj pokoj milovat.

 

Dominika Blchová, obsahový a SEO specialista

Oblíbené značky a motivy second hand oblečení

  • a další...
  • a další...