Tenisky – módní hit s bohatou historií

Tenisky neboli kecky zná úplně každý. Patří mezi nejoblíbenější obuv vůbec. Jsou stylové, pohodlné, elegantní i sportovní. Málokteré boty vám umožní tak rozmanité nošení. Tenisky mohou nosit všichni bez ohledu na věk, povolání i pohlaví. Odkud se vlastně vzaly, proč se jim říká „kecky“ a jak je možné, že se tato na první pohled sportovní obuv hodí i k sukni a k šatům? Pojďme si o teniskách povědět více.

Tenisky – fenomén, který si zamilujete

Historie tenisek se píše již od 19. století. Myšlenka byla jednoduchá, vyrobit pohodlné boty s tichou podrážkou. K plátěnému šněrovacímu vršku se jednoduše přidala gumová podrážka. Za tímto produktem stojí chemik a vynálezce Charles Goodyear. Byl to on, kdo přišel s metodou vulkanizace kaučuku pro zpracování a výrobu pneumatik. Příchod prvních plátěných bot se datuje k roku 1916. Tehdy je začala vyrábět americká společnost Rubber Company a pojmenovala je „keds“. Odtud tedy název kecky.

Plátěná bota s gumovou podrážkou se okamžitě stala velkým trendem, který s určitými pauzami přetrvává dodnes. Nazývaly se také sneakers z anglického slovesa „to sneak“, což znamená plížit se. To opět vystihuje hlavní přednosti této obuvi, tedy absolutně tichý nášlap.

Tenisky mají mnozí z nás spojené s dnes již kultovní značkou Converse, která v roce 1917 uvedla na trh model All Star. Společnost Converce se po druhé světové válce stala vedoucím výrobcem basketbalové obuvi a její popularita stále rostla. Postupně se k výrobě tenisek přidaly další světové značky, jako je Nike, Reebok, Adidas, Puma a další.

Tenisky se staly součástí životního stylu po celém světě. Vzpomeňme na dnes již kultovní film Forest Gump, ve kterém Tom Hanks běhal právě ve sportovních teniskách značky Nike.

Obujte si tenisky

Pokud doma ještě nemáte tenisky, je nejvyšší čas uvažovat nad jejich koupí. A to i přesto, že vás módní diktát příliš nezajímá. Málokterá obuv je tak univerzální, jako právě klasické plátěné kecky. Skvěle se hodí nejen k volnočasovým a sportovním aktivitám, ale ženy je mohou obout k šatům i k sukni.

Plátěné tenisky dnes mají mnoho různých podob. Od těch klasických sportovních s pevnější podrážkou až po jednoduché plátěné „nazouváky“, které na první pohled připomínají domácí obuv. Skvěle doplňují další módní trendy, kterými jsou oversize kabáty. Jednoduše si obléknete dlouhý plátěný kabát, elegantní kalhoty, zajímavý top a na nohy tenisky. Můžete tak vyrazit do práce i do města, aniž byste se musela obávat toho, že si na podpatku vyvrknete nohu. Tenisky si zamilovaly také celebrity, které se dokonce nebojí obout si je i na červený koberec k večerním šatům.

Náš tip: Tenisky perfektně nahradí také baleríny, které nesedí každé ženě. Pokud vás v balerínách bolí nohy, obujte pohodlné tenisky a výsledný outfit bude stejně dokonalý. 

Oblíbené značky a motivy second hand oblečení

  • a další...
  • a další...