Business Casual: Stylově a profesionálně v každodenním pracovním životě

Oblečení hraje klíčovou roli v tom, jak jste vnímáni ostatními. V pracovním prostředí, kde se očekává určitá úroveň profesionality, může být náročné najít rovnováhu mezi tím, co je považováno za vhodné a co vás zároveň bude pohodlně provázet celým dnem.

Právě zde přichází na řadu koncept business casual, který kombinuje eleganci a komfort. Tento styl oblečení se stal oblíbeným řešením mnoha moderních profesionálů a firem po celém světě. Ale co přesně znamená business casual? A jak tento styl správně nosit? Prohlédněte si jaké jsou nejdůležitější styly oblékání a dress code pro každou příležitost.

Co to je business casual dress code

Muž pracuje na počítačiBusiness casual je termín, který se stále častěji objevuje v návodech na dress code různých firem, na pozvánkách na konference či jiné podnikatelské akce. Ale co přesně business casual znamená? Jaký je rozdíl mezi business casual a tradičním podnikatelským oblečením?

Definice business casual

Business casual je dress code, který kombinuje tradiční podnikatelský styl s ležérnějším oblečením. Má za cíl vytvořit pohodlnější, ale stále profesionální vzhled. Co je považováno za business casual se může lišit v závislosti na kultuře, zemi a dokonce i v rámci různých odvětví.

Základní pravidla business casual oblečení:

  • Oblečení by mělo být čisté a upravené: Bez ohledu na to, jak ležérní je váš outfit, měl by být vždy čistý, bez skvrn a v dobrém stavu.
  • Vyvarujte se příliš sportovním kouskům: Sportovní trička, kraťasy nebo sportovní obuv obvykle nepatří do business casual stylu.
  • Džíny s opatrností: Zatímco některé firmy mohou povolit tmavé a upravené jeansy, jiné mohou preferovat kalhoty vhodnější pro kancelář.

Náš tip: Víte, jak zorganizovat domácí kancelář, vybavení a oblečení pro home office, abyste si doma udrželi vysokou produktivitu a efektivitu?

Z jakého oblečení se business casual dress code skládá?

Business casual je kategorie oblečení, která nabízí určitou flexibilitu, ale stále se snaží zachovat určitou míru profesionality. I když může být tento styl interpretován různými způsoby, existuje několik univerzálních prvků, které většinou charakterizují tento dress code.

Základní prvky business casual oblečení

Kalhoty: Kvalitní kalhoty, včetně chinos, bavlněných kalhot nebo tmavých jeansů bez děr či výrazných znaků, jsou často považovány za základní kousek.

Košile a blůzy: Košile s límečkem, polo košile nebo kvalitní bavlněné tričko. V zimě mohou být kombinovány s vrstvou, např. s kardiganem nebo svetrem.

Obuv: Kvalitní, dobře udržovaná obuv, ať už se jedná o loafers, mokasíny nebo elegantní boty na nízkém podpatku.

Saka a vrchní vrstvy: I když sako není vždy nutné, může posloužit jako doplňkový prvek pro zvýšení formálnosti outfitu. Kardigany, pulovry nebo vesty mohou být také skvělou volbou.

Doplňky: Jednoduché šperky, elegantní hodinky a neutrální kabelky či tašky mohou být vhodnými doplňky.

Kombinování business casual oblečení

Vrstvení je klíč: Vrstvení je jedním z nejlepších způsobů, jak přizpůsobit svůj vzhled aktuálním počasí a události. Například košile pod svetrem nebo sako přes tričko.

Nebojte se mixovat: Business casual je o kombinování formálních a neformálních prvků. Můžete kombinovat tradiční podnikatelské sako s kvalitním tričkem a džíny.

Zůstaňte u neutrální palety, ale nebojte se přidat barvu: Základní kousky by měly být často v neutrálních barvách, ale doplňky či vrchní vrstvy mohou přinést jasnější akcenty.

Kdy se hodí business casual?

Kdy se hodí business casualAť už chcete působit profesionálně, ale ne příliš formálně, nebo hledáte pohodlnější alternativu k tradičnímu podnikatelskému oblečení, business casual se vždy hodí. Zde jsou některé příležitosti, pro které je tento styl vhodný:

Práce v kanceláři: Mnoho firem přechází od striktního podnikatelského dress codeu k volnějšímu business casual stylu. Tímto způsobem mohou zaměstnanci vytvářet osobnější a pohodlnější vzhled, zatímco stále působí profesionálně.

Pracovní schůzky: Pro méně formální obchodní schůzky nebo brainstormingové setkání může business casual nabídnout kompromis mezi formálností a pohodlím.

Networkingové události: Na networkingových akcích, kde je cílem vytvářet kontakty v neformálnějším prostředí, může business casual působit přístupně, ale stále profesionálně.

Práce z kaváren či spolupracujících prostor: Pokud pracujete na dálku z kavárny nebo spolupracujícího prostoru, business casual vám umožní pohodlně pracovat a zároveň vypadat připraveně na neplánovaná setkání či diskuse s kolegy.

Pohovory v méně formálních odvětvích: V některých odvětvích, zejména v technologii, designu nebo startupech, může být business casual přijatelným a dokonce preferovaným stylem oblečení pro pohovory.

Dále jsme pro vás vybrali několik příležitostí, kdy je business casual dress code (ne)vhodný.

Svatba

Ano/Ne: Závisí na charakteru a místu svatby.

Jak, kdy: Pokud je svatba konána v neformálním prostředí, například venku, na pláži, nebo pokud je pozvánka explicitně uvádí casual, může být business casual přijatelný. V případě tradičních, církevních nebo velmi formálních svateb by mělo být upřednostněno formálnější oblečení. Je důležité vždy respektovat přání svatebního páru a pokud máte pochyby, zeptejte se předem.

Pozor: Dejte si pozor na sklenice vína, obzvláště červeného. Stačí trošku nedbalosti a vaše bílá halenka bude téměř k nevyprání.

Oslava

Ano/Ne: Ano.

Jak, kdy: Business casual je často vhodný pro různé druhy oslav – od narozenin po výročí. V závislosti na tom, kde se oslava koná a jaká je očekávaná úroveň formalit, může být business casual upraven tak, aby odpovídal dané události.

Promoce

Ano/Ne: Ano.

Jak, kdy: Pokud se jedná o promoční ceremoniál na univerzitě či vysoké škole, tento dress code může být vhodnou volbou, zejména pokud neexistuje striktní dress code. Pro muže může zahrnovat kalhoty a košili, zatímco pro ženy kalhoty či sukně s blůzou. Nicméně je dobré vždy zvážit, jak formální je událost, a přizpůsobit se tomu.

Práce

Ano/Ne: Ano.

Jak, kdy: Jak bylo zmíněno výše, mnoho firem přechází k business casual dress codu, protože nabízí rovnováhu mezi pohodlím a profesionalitou. Business casual je ideální pro běžné pracovní dny v kanceláři, pracovní schůzky či jiné méně formální obchodní události. Je však důležité se vždy řídit interními pravidly firmy a zohlednit očekávání konkrétního pracovního prostředí.

Jak využít a zvládnout business casual dress code v každém ročním období

Žena v business casualOblečení business casual je oblíbené pro jeho flexibilitu a všestrannost, ale jak tento styl přizpůsobit proměnlivým podmínkám jednotlivých ročních období?

Zima

Zimní období vyžaduje teplé a pohodlné oblečení, ale stále můžete působit profesionálně a elegantně.

  • Vrstvení je klíčem: V zimě se nebojte kombinovat košili s kvalitním svetrem, nebo nosit hrubší kardigan přes košili či blůzu.
  • Teplé prvky: Vyberte si teplejší materiály, jako jsou vlna či kašmír pro svetry, kalhoty nebo šaty.
  • Obuv: Uzavřená, voděodolná obuv je v zimě nezbytností. Elegantní kožené či semišové boty s podšívkou mohou být ideální.

Léto

Léto je obdobím, kdy hledáme svěží a prodyšné materiály, které nás ochrání před horkem a zároveň dodají profesionalitu našemu vzhledu.

  • Lehké materiály: Bavlna, len a jemné syntetické tkaniny mohou být skvělou volbou.
  • Krátké rukávy a střihy: Košile s krátkým rukávem, sukně střední délky nebo tenčí kalhoty mohou pomoci zvládnout vysoké teploty.
  • Barvy: Zatímco v zimě se můžeme držet tmavších odstínů, v létě můžeme naopak přidat světlejší a živější barvy do našeho šatníku.

Jaro

Jaro je přechodné období, kdy se můžeme setkat s proměnlivým počasím. Flexibilita je zde klíčem.

  • Vrstvení: Jarní počasí může být nepředvídatelné. Vrstvení, jako je lehký svetr či kardigan, může být ideální pro ranní a večerní chlad.
  • Barvy: Neutrální barvy a pastelové odstíny mohou být skvělým doplňkem jarního šatníku.

Podzim

Podzimní období je charakteristické chladnějším počasím a krásnými barevnými paletami.

  • Teplé prvky: Měkké, teplé svetry, šály a delší sukně mohou být ideální volbou.
  • Barvy: Zemité tóny, jako je hnědá, olivová, hřebíčková či zlatá, mohou oživit podzimní outfit.
  • Vrstvení: Podzim je ideální čas začít znovu vrstvit. Sako nebo lehký kabátek může dodat outfitu profesionální nádech a zároveň vás zahřát.

Business casual pro ženy

Obuv business casualZatímco pro muže může být business casual často jasně definován, pro ženy se nabízí širší paleta možností a kombinací. Pojďme se tedy podrobněji podívat na klíčové prvky tohoto stylu pro ženy.

Oblečení

Vršek: Košile s límečkem, elegantní dámské halenky a tuniky jsou skvělým výchozím bodem. Nebojte se experimentovat s barvami, ale vyhněte se příliš výrazným vzorům.

Kalhoty a sukně: Klasické kalhoty, cigaretové kalhoty nebo sukně do kolen či těsně pod kolena jsou ideální. Volte neutrální barvy, jako je černá, šedá, béžová či modrá.

Šaty: Volte jednoduché, elegantní střihy, které končí kolem kolen. Vyvarujte se příliš hlubokým výstřihům.

Boty

Co ano: Elegantní lodičky, nízké či střední podpatky a uzavřené boty jsou často ideální volbou pro business casual. Mohou být kombinovány s různými typy oblečení, od šatů po kalhoty.

Co ne: Vysoké podpatky, které nejsou pohodlné pro dlouhodobé nošení, nebo příliš odhalené sandály (např. flip-flops).

Jak: Kombinujte podle ročního období a typu oblečení. Lodičky mohou skvěle doplnit šaty nebo sukně, zatímco uzavřené boty mohou být ideální pro kalhoty. V některých případech můžete obout i elegantní tenisky pro větší pohodlí. Ale pozor, měly by být vždy čisté a udržované.

Doplňky

Co ano: Kvalitní kabelky, decentní šperky, elegantní šály či pásky mohou obohatit váš outfit a dodat mu jedinečný charakter.

Co ne: Příliš výrazné nebo velké doplňky, které by mohly odvádět pozornost nebo působit rušivě.

Jak: Vyberte si doplňky, které ladí s vaším oblečením a nekonkurují si navzájem. Místo mnoha šperků volte raději jeden či dva klíčové kousky.

Líčení

Co ano: Decentní a přirozené líčení, které zvýrazňuje vaši přirozenou krásu.

Co ne: Příliš výrazné líčení, neonové barvy nebo těžké make-upy.

Jak: Základem je kvalitní pleťová báze, neutrální stíny na oči a mírně zvýrazněné rty. Můžete experimentovat s barvami, ale vždy s mírou.

Makeup tutorial pro business casual

I když business casual styl je považován za uvolněnější, co se týče oblečení, v oblasti make-upu je důležité stále působit profesionálně a elegantně. Business casual makeup by měl být decentní, ale zároveň může být moderní a svěží.

Příprava pleti

Začněte čistou a hydratovanou pletí. Použijte lehký hydratační krém, který vaši pleť oživí.

Pro dlouhotrvající efekt nanesete makeup bázi či primer. To zajistí, že makeup zůstane na svém místě během celého dne.

Základ

Vyberte si lehký až střední krycí makeup. Cílem je vyrovnat tón pleti, ale zároveň ponechat přirozený vzhled. Korektor použijte na problematické partie nebo k zakrytí kruhů pod očima.

Tváře

Naneste jemný bronzer pro teplý odstín a kontury tváře. Použijte lehký tvářenkový odstín, který doplní váš přirozený tón pleti. Růžové odstíny jsou často ideální pro většinu tónů pleti.

Rozjasňovač by měl být použit s mírou – jemný nádech na výšce lícních kostí a na vrcholku nosu může být postačující.

Oči

Pro oční stíny se držte neutrálních odstínů. Zemité tóny, jako jsou béžová, hnědá nebo šedá, jsou ideální.

Naneste středně tmavý odstín na víčko a jemně rozmazávejte směrem ven. Světlejší odstín můžete aplikovat na vnitřní koutek oka pro svěží vzhled.

Tužka na oči by měla být decentní. Pro méně výrazný vzhled použijte raději hnědou než černou. Na řasy naneste jednu až dvě vrstvy řasenky, aby oči působily otevřeněji a svěže.

Rty

Pro business casual look jsou ideální neutrální rtěnky nebo lesky. Odstíny nude, růžová nebo korálová mohou být skvělou volbou.

Pokud preferujete klasický vzhled, můžete sáhnout po červené rtěnce, ale doporučuje se mít jinak decentní makeup.

Aby váš makeup vydržel celý den, nastříkejte na obličej fixační sprej. Pamatujte, že i při business casual dress code je důležité působit profesionálně.

Makeup by měl doplňovat váš vzhled, nikoliv jej dominovat. S touto filozofií v hlavě budete působit sebevědomě a elegantně v jakémkoliv pracovním prostředí a i dobře vypadat v objektivu fotoaparátu.

Účes

Co ano: Uhlazené, čisté a upravené účesy, ať už jsou to volné vlasy, culíky, drdoly či copánky.

Co ne: Příliš extravagantní nebo neupravené účesy vynechte.

Jak: Pokud máte dlouhé vlasy, můžete je nechat volně, uvázat do nízkého culíku nebo vytvořit elegantní drdol. Pro kratší vlasy může být ideální jednoduchý bob nebo pixie střih.

Business casual pro muže

Business casual pro mužeKošile

Barevná paleta: Neutralní barvy, jako je bílá, modrá nebo šedá, jsou vždy bezpečnou volbou. Avšak pastelové barvy nebo jemné vzory mohou být také vhodné.

Materiál: Bavlněné košile jsou prodyšné. Budete se v nich cítit skvěle celý den.

Střih: Klasický nebo slim fit může být ideální. Důležité je, aby košile padla dobře a nebyla příliš volná.

Oblek

Přestože business casual často nevyžaduje nošení saka, lehké sako může outfit okamžitě zdokonalit.

Barva: Tmavší barvy, jako je námořnická modrá nebo šedá, jsou univerzální. Pro světlejší variantu může být vhodná béžová nebo světle šedá.

Materiál: V závislosti na ročním období může být vhodný vlněný nebo bavlněný materiál.

Kalhoty

Typ: Chino kalhoty, kordy nebo dokonce některé džíny (v neutrálních barvách a bez trhlin) mohou fungovat.

Barva: Tmavší odstíny, jako jsou námořnická modrá, šedá nebo černá, jsou vždy bezpečnou volbou, ale světlé barvy mohou být také vhodné, zejména v teplejších měsících.

Boty

Vhodné můžou být polobotky, mokasíny nebo dokonce některé čisté a slušivé tenisky, ideálně bez výrazných vzorů či barev. Záleží na konkrétním pracovišti a jeho kultuře.

Doplňky

Kravaty: V business casual nejsou často vyžadovány, ale mohou být skvělým doplňkem.

Opasky: Měly by vždy odpovídat barvě obuvi.

Hodinky: Hodinky by měly být jednoduché, ale elegantní. Kožený pásek nebo kovový řemínek se hodí k většině outfitů - měli by být ve farbě obuvi i opasku. Jako doplněk můžete zvolit i stylové doplňky pro mobil či sluchátka. Ta vždy vytvoří ležérní dojem, byť máte třeba náročný konferenční hovor.

Účes

Ačkoli business casual je méně striktní než tradiční obchodní styl, měli byste si udržovat upravený a čistý účes. Krátké až střední délky vlasů jsou obvykle vhodné, a ať už máte vlasy rovné nebo kudrnaté, měli byste je udržovat v dobrém stavu.

Na co si dát pozor

Je snadné překročit hranice mezi tím, co je ještě považováno za vhodné, a čím začínáme působit příliš neformálně nebo nevhodně.

Příliš mnoho volnosti

I když business casual je uvolněnější než formální oblekový kodex, stále je třeba dbát na určitou míru profesionalismu. Džíny s mnoha dírami, příliš výrazná trička nebo oblečení s kontroverzními motivy či nápisy by měly zůstat mimo.

Nevhodná obuv

I když některá pracoviště mohou dovolit sportovní obuv, je důležité, aby byly čisté a v dobrém stavu. Sandály na volno, zejména pro muže, mohou být často považovány za příliš neformální.

Přehnané doplňky

Zatímco nějaký ten šperk nebo hodinky mohou vašemu outfitu dodat něco navíc, je důležité to nepřehnat. Velké nebo příliš výrazné doplňky mohou odvádět pozornost a ve finále nemusí působit vůbec lichotivě vaší osobě.

Příliš krátké nebo příliš těsné

Ať už jde o sukně, šaty nebo kalhoty, měli byste se vyvarovat oblečení, které je příliš krátké nebo těsné. Business casual by měl být pohodlný, ale zároveň by měl dodržovat určitou etiketu.

Nedbalost

Vždy se ujistěte, že vaše oblečení je čisté, vyžehlené a v dobrém stavu. Malé díry, skvrny nebo roztrhané švy mohou vašemu vzhledu ubrat na profesionalitě.

Příliš mnoho barev nebo vzorů

Kombinování příliš mnoha vzorů nebo kontrastních barev nemusí působit hezky. Držte se maximálně tří koordinujících barev a buďte opatrní při kombinování více vzorů.

Závěr

Prozkoumání světu business casual oblečení, jehož flexibilita a rozmanitost umožňuje přizpůsobit se mnoha různým situacím, od pracovních setkání až po neformální společenské události vám jistě pomůže při výběru oblečení.

Business casual dress code není jen o tom, co si obléknete, ale také o tom, jak to nosíte. Jde o schopnost vytvářet harmonii mezi formálním a neformálním, a to jak pro ženy, tak pro muže.

Při výběru vhodného outfitu vždy zohledněte událost, na kterou se chystáte, roční období a samozřejmě i vlastní pohodlí a osobní styl.

Ať už jste tedy na pracovním setkání, svatbě, promoci nebo jen ve městě, váš outfit bude nejen pohodlný, ale také vyjadřuje váš osobní styl a profesionalitu.

 

Daniela Vaková, Obsahový specialista na optimalizaci webů z PoctiveSEO: Pomůžeme vám s viditelností webu, marketingem, PPC reklamou

Obrázky:

https://www.pexels.com/cs-cz/foto/mesto-zena-ulice-bez-tvare-5999943/

https://www.pexels.com/cs-cz/foto/moda-lide-nohy-sezeni-5336966/

https://www.pexels.com/cs-cz/foto/muz-notebook-sezeni-gauc-9050605/

https://www.pexels.com/cs-cz/foto/mesto-slunecny-moda-zena-5999907/

https://www.pexels.com/cs-cz/foto/muz-osoba-sezeni-uvnitr-5336965/

 

Oblíbené značky a motivy second hand oblečení

  • a další...
  • a další...