Průvodce oblékáním s pomocí vhodného dress code: Naučte se používat módní etiketu a jak se oblékat pro každou příležitost

Blíží se váš firemní večírek a vy přemýšlíte, co si vzít na sebe? Ztěžuje vám rozhodování zdánlivě nepodstatná poznámka o požadovaném dress code?

Dvě anglická slova, která se používají v módě po celém světě. Co je to dress code? Co je to "White Tie" a co znamená "Casual"?

Ačkoli je dnes oblékání vnímáno jako o něco volnější než před lety, vyplatí se vědět, jak v těchto vodách plavat. 

Tento praktický průvodce vás seznámí s nejzákladnějšími styly oblečení. Najdete v něm také inspiraci, jak se obléknout na ples, svatbu nebo první rande.

Jaké jsou pravidla oblékání?

Oblečení je nedílnou součástí image společnosti. Dress code je soubor pravidel, která říkají, jak se vhodně oblékat pro určitou příležitost. Může se tak dít při jakékoli formální či méně formální společenské události, v pracovním prostředí nebo při volnočasových aktivitách, pokud máte zájem vypadat moderně a přitažlivě.

Ačkoli se na první pohled může zdát, že oblékání je složité, opak je pravdou. Tato obecná pravidla vám usnadní výběr správného oblečení. Pokud se chystáte na akci, kde je stanoven dress code, nemusíte se bát, že byste vyčnívali z davu.

Samozřejmě za předpokladu, že dodržíte pravidla oblékání.

Cílem je sladit oblečení lidí, kteří navštěvují stejné prostředí, a najít oblečení, které bude výrazné, elegantní a zároveň pohodlné. Je to také způsob, jak se vyhnout přílišné ležérnosti nebo použití nevhodného oblečení.

Jaké jsou styly oblékání a jaký je dress code?

Pravidla oblékání jsou možná stejně dlouhá jako samotné oblečení. Oděv dlouho sloužil jako symbol postavení a prostředek k udržení politické autority. Například pravidla oblékání měla odlišit šlechtice od prostých lidí. Dobrým příkladem je používání purpurové barvy, která byla ve starověku vyhrazena pouze králům, císařům a vysokým představitelům církve.

Oblečení se vyvíjelo spolu se společenskými a politickými představami, ale obvykle odráželo moc a postavení.

V dnešní ležérnější kultuře stále určuje, co, jak a kdy nosit. Ačkoli neexistují žádné formální normy, nepsaná pravidla oblékání stále ovlivňují sociální začlenění, společenské vnímání a kariérní příležitosti.

"White Tie" je považován za nejformálnější, "Casual" za nejvolnější a "Summer Chic" za nejméně formální styl oblékání.

Dress code a nejběžnější styly oblékání:

1. White Tie

Bílá kravata je nesporným šampionem formálnosti. Je považován za nejformálnější ze všech způsobů oblékání a je obecně považován za ztělesnění elegance.

White Tie se nosí na večerní události. Tento styl oblékání je také známý jako plesový dress code, typický pro slavnostní večeře, návštěvy divadel nebo oper, královské obřady, slavnostní svatby, plesy nebo jiná formální setkání.

White Tie Dress code

Co je pro něj charakteristické? Pokud vidíte muže v černém fraku a bílém motýlku, jsou oblečeni podle White Tie. Frak doplňují černé elegantní kalhoty ze stejné látky a ve stejné barvě. Na první pohled byste měli poznat, že jsou ušité na míru. Měly by mít rypsový nebo saténový postranní pruh na vnějším švu, lemování kapes a opasek.

Součástí kolekce White Tie jsou elegantní pánské košile ve sněhově bílé barvě, které se hodí k vestě s nízkým výstřihem ze stejné látky a ve stejné barvě. Manžetové knoflíčky jsou nutností a měly by ladit s těmi na pásku košile. Upřednostňuje se stříbro s bílou perletí, černý onyx nebo masivní stříbro. Celý outfit doplňují lakované černé kožené boty se šněrováním.

Dámské šaty by měly být dlouhé až na zem. Čím formálnější, tím lepší. Ideální jsou šaty z elegantních látek, jako je satén, tyl nebo krajka. Látka by neměla být průhledná. Zvažte rozparky nebo hluboké výstřihy.

Šaty lze doplnit stylovou večerní kabelkou, která se k nim hodí. Při některých událostech, jako jsou státní bankety, královské svatby a korunovace, vídeňské plesy apod. se akceptují také diadémy - čelenky do vlasů, bílé rukavičky v délce nad lokty nebo šály.

2. Black Tie

Black Tie Dress code

Black Tie je vyhrazen pro formální večerní události. Vyžadují se šaty až na zem a obleky nebo smokingy pro muže, protože se jedná o druhý nejformálnější dresscode.

Ačkoli se preferují tmavé a neutrální odstíny šatů, jako je černá, šedá, krémová a hnědá, Black Tie má rád jakýkoli odstín, pokud to nepřeháníte s extravagancí. Pro některé události postačí klasické černé koktejlové šaty. Pak je doplňte lodičkami na vysokém podpatku. Vyhněte se sandálům s otevřenou špičkou nebo botám na vysoké platformě.

Co se týče doplňků, chybu neuděláte s třpytivými šperky (náušnice, výrazný náhrdelník nebo křišťálový náramek) a zdobenou kabelkou s listy. Přidejte dokonalý účes a make-up.

Smoking - jinak známý jako večerní oblek - je nejtradičnější a pravděpodobně nejlepší volbou pro pány. Sako má saténové klopy. Kalhoty by měly být dobře ušité s vypasovanou siluetou a měly by ladit se sakem. Vnější lem by měl být ozdoben saténovým páskem.

Pánové budou mít Black Tie v bílé košili s dvojitou manžetou a černým motýlkem, na nohou černé lakované boty. Doporučuje se také černá vesta nebo kamaše či šerpa kolem pasu.

3. Black Tie Optional

Volitelný Black Tie má základy stylu Black Tie, ale je o něco volnější. Pro muže to znamená, že si mohou zvolit smoking, ale hodí se i černý, tmavě modrý nebo uhlový oblek. Bílá košile nesmí chybět, ale motýlek může být vyměněn za konzervativní černou kravatu. Také v tomto stylu nejlépe fungují černé elegantní lakované boty s tmavými ponožkami.

Pro ženy znamená volitelná černá kravata několik možností. Tento styl oblékání přímo netrvá na šatech dlouhých až na zem, ale stále zůstávají nejelegantnější volbou. Stejně tak dobře se však hodí i šaty střední délky a efektní koktejlové šaty. Další alternativou je sofistikovaný kalhotový kostým.

Měli byste tančit v lodičkách na vysokém podpatku, Black Tie Optional dává palec nahoru sandálům s otevřenou špičkou, dokonce i luxusním botám na nízkém podpatku a balerínám.

4. Black Tie Creative

Experimenty jsou v tomto oblékání povoleny. Pokud máte například barevné nebo vzorované sako nebo křiklavě elegantní manžetové knoflíčky, je čas je vytáhnout. To se týká i neobvyklých barev obleku, jako je tmavě zelená a vínová. Případně můžete tmavý oblek doplnit červenou vestou nebo výraznou šerpou kolem pasu.

Odvážní muži mohou vsadit na okázalost inspirovanou barokem. Hedvábný nebo brokátový smoking, zlaté a stříbrné výšivky, sametové detaily a třpytivé doplňky, jako jsou stříbrné tenisky, vás odliší od ostatních. Můžete vynechat motýlka a zapnout košili až ke krku nebo použít stylový šátek.

Ženy by i v tomto případě měly zůstat věrné večerní toaletě. Můžete ji ozvláštnit výraznými barvami, potisky a vzory, ale také rafinovanými střihy. Povoleny jsou také dlouhé overaly nebo luxusní a dokonale padnoucí kostýmy.

Projevte kreativitu s doplňky. Výrazné náušnice nebo náhrdelník či listová kabelka atypického tvaru mají příležitost zazářit. Pokud jde o vlasy, nebojte se přidat odvážné ozdoby, efektní čelenky nebo třpytivé turbany.

5. Business Formal

Business Formal je nejvyšší úroveň obchodního oblékání. Zlepšuje vaši profesionální image a reprezentuje vaši značku. S tímto stylem oblékání se setkáte zejména ve velkých korporacích, právnických firmách a v politice. Není příliš vhodný pro neformální pracovní prostředí a schůzky. Můžete po něm sáhnout také v případě, že se chystáte na firemní večírek nebo slavnostní předávání cen.

Obchodní formální styl oblékání má mnoho společného s Black Tie. Skládá se z kompletního pánského obleku včetně košile a kravaty. Čím tmavší oblek, tím formálnější. Čistá, dokonale vyžehlená bílá košile s límečkem doplněná konzervativní kravatou nesmí chybět. Nedoporučují se výrazné vzory nebo jasné barvy.

Konzervativní je také příslušenství. Čím méně, tím lépe. Omezte se na spony do kravaty nebo manžetové knoflíčky. Boty by měly být uzavřené oxfordky v černé nebo tmavě hnědé barvě. Celkový vzhled dotvářejí černé ponožky, žádné barvy, žádné vzory a rozhodně žádná bílá.

Představte si nekompromisní právničky. Toto je ukázka Business Formal. Dámské kostýmy z kvalitních látek, u kterých je na první pohled vidět, že jsou šité na míru. Konzervativní střih a tmavé barvy by měly být zachovány jak u kostýmu se sukní, tak u kalhotového kostýmu. Nejvhodnější je bílá košile nebo halenka.

Doplňky jsou mírné. Raději žádné než výrazné náušnice nebo křiklavé přívěsky. Na Business Formal se oceňuje nošení punčoch, které by měly být průhledné v tělové barvě. A konečně boty s uzavřenou špičkou v tmavé barvě.

6. Business Professional

Business Professional Dress code

Stále formální práce, ale o něco méně přísná. Tak bychom mohli popsat Business Professional.

Muži by měli kromě kalhot a saka nosit také košili s límečkem na knoflíky v kombinaci s kravatou. Vyvarujte se nošení výrazných a jasných barev nebo vzorů. Vhodná je bílá, béžová nebo světle modrá. Rozhodně volte decentní kravaty. Křiklavé barvy, výrazné vzory nebo dokonce obrázky nejsou vhodné.

Tento elegantní styl oblékání vyžaduje dokonalou souhru doplňků. K jednobarevným hnědým nebo černým oxfordkám slaďte pásek, hodinky, pracovní tašku a peněženku. Orlí vzhled se zaměřuje také na kovové doplňky. Pokud máte hodinky se stříbrnou sponou, stejnou nebo podobnou byste měli mít i na opasku a tašce.

Sukňové obleky jsou skvělou volbou pro společenský oděv. Pokud se chystáte v kostýmu vydržet celý den, je důležité, aby vám dokonale padl, byl vyroben z příjemné látky a hlavně abyste se v něm cítili pohodlně. Totéž platí pro business sukni. Nezapomeňte, že sukně by měla sahat jen několik centimetrů nad kolena. Slaďte ji s jednobarevnou halenkou nebo košilí s jemným vzorem.

Dámský kalhotový kostým vyzařuje sebejistotu a sofistikovanost. Nebojte se kombinovat barvy. Vyzkoušejte různé odstíny ve stejné barevné skupině a získejte svěží vzhled. Oblečení doplňte kvalitními botami.

7. Business Casual

Poslední z Business stylů je Business Casual, kde můžete nosit výraznější oblečení. Je pohodlnější a umožňuje použití jasnějších barev a vzorů. Stále ještě nejste na úrovni džínů a triček, ale můžete se vykašlat na obleky a konzervativní dámské kostýmy.

Muži v khaki, bavlněných nebo gabardénových kalhotách nejsou vzácností, v teplejších měsících jsou povoleny khaki nebo chino šortky. Ke kalhotám se nosí košile na knoflíky nebo polokošile. K tomu se dobře hodí svetr nebo vesta.

Business Casual je také sportovní bunda, která vám pomůže dosáhnout sportovně elegantního outfitu. Výhodou je, že kravata není povinná. Zda si ji vezmete, nebo ne, záleží jen na vás. Oxfordky můžete střídat s elegantními botami nebo teniskami.

Je také uvolněnější ve způsobu oblékání žen. Sukně, šaty, kalhoty, svetry, kardigany, twinsety, polokošile, knoflíky, halenky nebo saka.

Délka šatů a sukně by měla sahat ke kolenům. Vysoké výstřihy, krátké sukně a odhalující oblečení nejsou vhodné.

Na nohou můžete mít baleríny, elegantní tenisky nebo kozačky. Sandály s otevřenou špičkou jsou povoleny pouze v letních měsících, a to ještě ne ve všech společnostech.

8. Casual

Smart Casual Dress code

Rozvažte se. Ale jen s mírou. Casual dress code se také označuje jako ležérní styl oblékání. Běžně se nosí do práce nebo na setkání s přáteli. Ani zde byste se neměli nechat příliš unést.

Casual dress code znamená pohodlné, ale uhlazené oblečení.

Rozhodně to nezkoušejte s oblečením, které vám vůbec nesedí, se špinavým nebo poškozeným oblečením nebo s oblečením, které je vhodné spíše pro volný čas.

Inspirujte se: Textilní čističe a impregnační prostředky dobře působí na odolné skvrny i na potřísněné oblečení.

Trička, džíny a tenisky: to vše je povoleno v rámci neformálního oblečení. Žabky, šortky nebo volné oblečení, jako jsou tepláky nebo mikiny s kapucí, jsou naprosto nevhodné.

Běžnými prvky jsou látky jako džínovina, bavlna, flanel, len a polyester, které lze kombinovat s elegantnějšími materiály, jako je hedvábí a kašmír.

Ženy si mohou vybrat letní šaty, sukni a košili nebo dlouhé kalhoty s topem. Dbejte na to, aby lem sukně nebyl příliš vysoko nad kolena. Dobrou volbou jsou kardigany, svetry na knoflíky nebo saka.

Můžete se držet společenské obuvi, ale baleríny, mokasíny nebo tenisky jsou také povoleny. Jedinou podmínkou je, že musí být čisté a nepoškozené.

9. Smart Casual

Dress code Smart Casual

Smart Casual je styl oblékání, který kombinuje dobře padnoucí elegantní pracovní oděv s prvky neformálního oblečení - například blůzy, polokošile, elegantní kalhoty, chinos kalhoty, tmavé džíny a praktické naleštěné boty.

Běžným způsobem, jak dosáhnout vzhledu Smart Casual, je kombinovat kousky s mírně odlišnou úrovní formálnosti, například pracovní sukni s živým svetrem nebo rafinované sako s koketní halenkou.

K elegantnímu oblečení se hodí oxfordky, baleríny a mokasíny. Pokud máte den ve stylu "lodičky na podpatku", noste je s dobře padnoucími džínami, abyste zachovali ležérní rovnováhu.

Košile na knoflíky jsou skvělou volbou pro Smart Casual, ať už s krátkým nebo dlouhým rukávem. Jasné barvy noste střídmě. Přidejte sako nebo sportovní kabát a vytvořte sportovně elegantní outfit. Chinos kalhoty, společenské kalhoty nebo tmavé džíny jsou pro tento dress code vynikající volbou.

10. Ležérní elegance

Ležérní a elegantní zároveň? Zní to neuvěřitelně, ale opravdu to tak je. Klíčem je ležérní a uvolněný outfit, ale s elegantními detaily. Od smart casual se liší jen velmi málo. Casual Chic dosáhnete, když zkombinujete sofistikované a streetwearové kousky a vytvoříte stylový look.

Držte se neutrálních barev, jako je béžová, černá, bílá a tmavě modrá. Tyto barvy budou vždy stylové a dají se snadno kombinovat.

Pro ženy mohou být skvělým ležérně elegantním outfitem úzké džíny v kombinaci s bílou halenkou a sakem. Doplňte je výrazným náhrdelníkem, slunečními brýlemi a pohodlnými balerínami nebo botami na podpatku.

Pánské kalhoty chinos, křehká bílá košile a námořnické sako mohou vytvořit skvělý neformální elegantní vzhled. Outfit doplňte mokasínami nebo teniskami a koženým páskem.

11. Semi formální

Semi Formal dresscode je elegantní oblékání pro muže i ženy, které je o úroveň výš než to, které si oblékáte do kanceláře, ale není tak elegantní jako formální večerní róba nebo smoking. Rozhodujícím faktorem je také doba konání akce. Pokud se akce koná večer po 18. hodině, mělo by být vaše oblečení formálnější.

Zvolte si sako s padnoucími kalhotami, dvoudílný oblek (s kravatou nebo bez), doplňte ho stylovým kapesníčkem do náprsní kapsy a hodinkami a jdete správným směrem.

Pro noční akce jsou vhodné tmavší barvy, pro denní akce můžete použít světlejší barvy. Důležité je, abyste si uvědomili, že nosíte oblek, který chcete nosit, na rozdíl od obleku, který nosit musíte.

Poloformální dámské oblečení je široká kategorie, která zahrnuje midi šaty, maxi šaty, zavinovací šaty, koktejlové šaty, kalhotové kostýmy a overaly. Povoleny jsou vysoké i nízké podpatky, zdobená společenská obuv a sandály.

12. Koktejl

Cocktail dress code

Koktejlové oblečení má překlenout hranici mezi dnem a nocí. Jedná se o kombinaci kratších společenských šatů, které znáte jako koktejlky, s látkou a zdobením večerních šatů. Přes den volte přírodní barvy a svěží střihy. Večer neváhejte použít tmavší odstíny a zdobení, jako jsou flitry nebo peří.

Šaty by měly sahat pod kolena, skvělé jsou i midi šaty. Vyhněte se dlouhým šatům a krátkým minisukním. Pokud nejste zrovna "šatový typ", určitě zabodujete s vhodným kalhotovým kostýmem nebo overalem.

Nejlepší volbou pro pánský koktejlový oděv je oblek a kravata. Svůj osobitý styl oblékání můžete projevit motýlkem nebo kravatou a ozvláštnit jej kapesníčkem, manžetovými knoflíčky nebo jinými doplňky.

Oblek můžete také vyměnit za elegantní košili, společenské kalhoty a sako nebo blejzr. Obecně se doporučují tmavé boty sladěné s páskem a tmavé ponožky.

13. Festive Attire

Jedná se o poměrně nový koncept, který vám umožní bavit se při vytváření vzhledu a ukázat svůj osobní styl. Je typický zejména kolem Vánoc a Silvestra, známý jako vánoční dress code, ale funguje v jakémkoli ročním období, v kteroukoli denní dobu a na většině míst, což v konečném důsledku usnadňuje oblékání na jakýkoli typ oslavy.

Slavnostní oblečení je koktejlový oděv, ale se zábavným barevným nádechem. Je jedinečný tím, že klade velký důraz na použití specifických barev, vzorů a látek k dosažení slavnostní atmosféry: flitry, samet, kašmír, spousta šperků, tartan, manšestr, tvíd, červená, zelená, zlatá.

Pro ženy jsou vynikající koktejlové šaty se zajímavými detaily. Fungovat mohou i některé overaly nebo kalhotové kostýmy, pokud jsou z luxusní látky a vypadají nápaditě a zajímavě. Hedvábná halenka ve šperkových tónech nebo svátečních barvách, lodičky na vysokém podpatku ve výrazných barvách od červené po extra třpytivé. Nezapomeňte na vhodnou dámskou podprsenku, která zvýší vaši ženskost.

Přidejte zábavné náušnice, extravagantní náhrdelníky nebo lesklé kovové náramky. Třpytivá kabelka vám dodá mimořádně elegantní a slavnostní vzhled.

Pánové, zvolte si oblek v zajímavé barvě nebo ze zajímavé látky, případně přidejte výrazné ozdoby, například vzorovanou kravatu, abyste na večírku udělali dojem. Dobře fungují i zábavné, slavnostní svršky, jako je barevný kašmírový svetr, košile se sametovým sakem nebo tvídový sportovní kabát. Outfit doplňte botami v zajímavé barvě nebo s jedinečnými detaily.

14. Cutaway

Střih je typický pro evropské šlechtické rody. V podstatě se jedná o svatební šaty, pokud se svatba koná ráno. Nosí se také při státních pohřbech, státních recepcích během dne nebo při udělování cen. Můžeme říci, že je to obdoba fraku, ale nosí se přes den.

Základem je třídílný pánský oblek. Výrazným prvkem je přední část kabátu, která se zapíná na jeden knoflík. Od pasu je kabát šikmo střižený. Zadní díl je delší než přední, prodloužený do ohonu, který sahá ke kolenům. Sako se tradičně nosí s vestou a kalhotami, nejlépe pruhovanými a v šedé barvě.

Střih se nosí s kravatou, nikdy ne s motýlkem. Vrchním doplňkem je šedý cylindr. Jediné, co chybí k dokončení outfitu, jsou černé leštěné boty.

Pro dámy není tento styl oblékání nijak specifikován. Určitě neuděláte chybu, když si vezmete koktejlové nebo midi šaty ke kolenům, elegantní kalhotový kostým v kombinaci s vhodným sakem, kloboukem, fascinátorem a rukavicemi. Vezměte si také stylovou večerní kabelku.

15. Tenue De Ville

Tenue de ville dress code

Tenue De Ville znamená doslova šaty, které nosíte do města. Nepleťte si to však s návštěvou nákupního centra nebo procházkou se psem. Tenue De Ville je elegantní oblečení, které si vezmete na vernisáž, svatbu, plážovou párty nebo venkovní večírek. Vyznačuje se elegantním a konzervativním vzhledem.

Vhodné jsou elegantní šaty nebo sukně s halenkou nebo topem. Měla by sahat alespoň ke kolenům. Oblíbené jsou sukně áčkového střihu. Pokud je příležitost méně formální, jsou přijatelné i kratší délky. Velmi krátké nebo úzké sukně však nejsou vhodné.

Muži mohou nosit modrý nebo šedý oblek. Černá barva není zakázána, ale je méně obvyklá. K obleku vždy noste košili světlejší barvy než oblek. Kravata je nezbytná. Oblečení můžete kombinovat a experimentovat s ním, ale mějte na paměti, že klíčová je decentnost. Elegance mluví za vše.

16. Letní elegance

Summer Chic - neformální oblečení na svatby a večírky uprostřed léta. Tento dress code, který je obvykle spojován s formálním a luxusním stylem oblékání, představuje přesný opak: letní vzhled s elegantním a glamour nádechem. Vyjádřete svou kreativitu.

Povoleno je téměř vše od úžasných overalů až po sofistikované letní šaty všech barev. Vzdušné látky, jako je bavlna a len, jsou ideální pro nošení uprostřed léta. Nakonec zvolte šperky a doplňky, které promění obyčejnou ženu v letní bohyni.

Mužům doporučujeme košili v letní barvě s plátěnými kalhotami nebo barevnými bavlněnými kalhotami. Využít můžete také krásné tmavé džíny, když je zkombinujete s elegantní košilí.

17. Beach party

Beach party dress code

Svatba na pláži nebo plážový večírek nabízí tolik svobody, kolik se od léta očekává. Dress code plážové párty si rozumí s midi šaty a maxi šaty na ramínka nebo s krátkými rukávy. Chcete-li vypadat více glamour, zvolte elegantní, lehké látky, jako je krajka, organza nebo hedvábí.

Plážový outfit můžete doplnit šperky - výraznými náhrdelníky, visacími náušnicemi a jedním nebo dvěma náramky. Vhodné jsou elegantní sandály nebo espadrilky.

Muži mohou nosit košili s krátkým rukávem bez saka, měla by mít elegantnější vzhled. Vhodné jsou lehké košile s límečkem s veselým potiskem nebo jednoduché polo tričko. Není třeba nosit formální kalhoty, místo nich zvolte chinos kalhoty nebo plátěné šortky.

Na některých plážových večírcích a oslavách, zejména těch s přáteli, se nemusí očekávat, že budete mít určitý dress code. V takovém případě můžete zvolit i sportovní oblečení, ve kterém se cítíte pohodlně.

Při výběru to však nepřehánějte s ležérností, raději volte stylové a elegantní sportovní kousky než vytahané a roztrhané oblečení.

18. Kostýmová párty

Tento specifický styl oblékání se také označuje jako maškarní večírek. To, co si obléknete na večírek, si rozhodně nevezmete do města nebo do práce. Kostýmové oblečení na večírek je dokonalým způsobem, jak vyjádřit svou osobnost, kreativitu a pobavit se.

Když jdete na maškarní večírek, měli byste se držet tématu, které hostitel zvolil. To vám poskytne dobrý výchozí bod pro rozhodování o tom, co si vzít na sebe. Pokud je tématem něco jako "Alenka v říši divů", zvažte šaty nebo kostýmy, které odpovídají této pohádkové postavě.

Pokud je téma obecnější, například "60. léta", máte větší volnost, co se týče oblečení. V takovém případě můžete zvolit okouzlující večerní šaty nebo koktejlové šaty. Muži mohou zvolit kostkovaný oblek nebo jednobarevné sako s úzkými kalhotami v živé barvě.

Ať už se rozhodnete obléknout cokoli, ujistěte se, že je to vhodné, trochu slavnostní a hlavně, že to odpovídá dress code večírku.

Inspirujte se: Jaká móda byla populární v 80. letech

Jaké oblečení je vhodné pro různé příležitosti

Základní styly oblékání již znáte. Některé typy oblečení lze použít pro různé příležitosti. A to je důvod pro úžasné faux paus. Určitě nechcete skončit ve špatném oblečení na akci, kde budou ostatní oblečeni podle šablony. Jak se obléknout na svatbu a jak na rande?

1. Jak se obléknout na pohřeb?

Ve většině kultur je černá barva spojována se smutkem. Proto se očekává, že účastníci pohřbu přijdou v černých šatech a oblecích. Pokud však černá barva ve vašem šatníku chybí, jsou povoleny i jiné tmavé odstíny. Účelem pohřbu je především vzdát úctu, proto byste měli zapomenout na odvážné kousky, které budou přitahovat pozornost.

Jaký je tedy dress code na pohřbu?

K obleku zvolte bílou košili a tmavou kravatu. Od žen se očekává, že budou nosit sukně a šaty ke kolenům. Nejvhodnější jsou topy s dlouhými rukávy. Protože se na pohřbech obvykle hodně stojí a chodí, vyměňte lodičky na vysokém podpatku za něco pohodlnějšího.

Vhodnými doplňky jsou například černé pásky a černé kabelky. Se šperky si příliš hlavu nelámejte. Můžete se bez nich obejít.

2. Jak se oblékat do divadla?

Divadlo není kino. Svým vystoupením vzdáváte hold umělcům, jejich práci a kreativitě. V každém případě byste se měli oblékat formálně. Rozdíl je tedy v tom, zda jdete na premiérové představení, operu, balet nebo činohru.

Na premiéru by dámy měly zvolit šaty sahající alespoň ke kolenům, nejlépe s delšími rukávy, nebo elegantní saténovou halenku v kombinaci s delší podzimní sukní. Pánové by měli do divadla dorazit v obleku nebo smokingu. Balet nebo opera vyžadují podobný oděv, ale můžete trochu upustit od formálnosti.

Činohra Slovenského národního divadla si zaslouží formálnější dress code než představení v kině nebo kulturním centru ve vašem městě. Můžete například zkombinovat stylový svetr s elegantními kalhotami, pánové elegantní sako s tmavými džínami.

3. Jak se na oslavu obléknout?

Není oslava jako oslava. I zde je třeba rozlišovat, o jakou oslavu se jedná. To, co si obléknete, vám také napoví, kdo se oslavy zúčastní. Pokud se chystáte na oslavu, kde bude přítomna "celá rodina", je vhodné obléci se střídmě. Tam, kde se sejdou různé věkové skupiny, se očekává formální slavnostní oblečení na oslavu.

Vaše dilema vyřeší večerní šaty ke kolenům, dámské kostýmy nebo kombinace elegantních kalhot a slavnostního topu.

Od typu oslavy se odvíjí také oblečení pro pány. Oblek je jistě vhodný na oslavu výročí svatby prarodičů, stejně jako na oslavu křtin nebo prvního svatého přijímání. Oblek můžete vyměnit za elegantní kalhoty, košili a stylové sako.

Naopak při oblékání na oslavu pátých narozenin dcery nebo vnučky se můžete trochu uvolnit. Kalhoty chino nebo džíny, košile nebo polokošile. Pokud se oslava koná v létě, jsou povoleny i šortky.

Pokud vás čeká oslava s přáteli, není dress code tak přísný. Na co byste se měli zaměřit, je téma oslavy. Chystáte se na maškarní večírek, zahradní párty nebo rozlučku se svobodou?

4. Jak se oblékat na svatbu?

Jako svatební host byste měli vypadat elegantně a slavnostně a dodržovat svatební dress code. To, co si na svatbu obléknete, do značné míry závisí na tom, kde se svatba koná a o jaký typ svatby se jedná.

Muži v obleku většinou nic nezkazí. Mohou ho doplnit kravatou nebo motýlkem. Nakonec by se nemělo zapomínat na kapesník. Kapesník jako takový může mít jakoukoli barvu, záleží jen na vašich preferencích. Je to také skvělý způsob, jak se sladit se svým partnerem.

Ženy by si měly dávat pozor, aby příliš nevyčnívaly z davu a nenosily příliš vyzývavé nebo výrazné oblečení. Pamatujte, že bílá barva je vyhrazena pouze nevěstě. Proto volte pastelové barvy, zelenou, modrou nebo fialovou, zahalit se můžete i do krémové. Černá barva sice zeštíhluje, ale na svatbu se příliš nehodí.

V současné době je na Slovensku hitem pořádat svatby v určitém duchu. Nevěsta a ženich často svěřují složité přípravy svatebním agenturám, které se postarají o vše: místo konání, hostinu, květinovou výzdobu, svatební skleničky, fotostěnu, dekorace, hudbu a osvětlení. Proto se nedivte, když ve své poštovní schránce najdete pozvánku s konkrétním dress codem.

5. Jak se oblékat do restaurace?

Pokud jste pozváni do malé restaurace, zvládne i méně formální a elegantní oblečení pro muže i ženy. Určitě se vyhněte večerním šatům a drahým šperkům. Nemusíte zde vypadat velkolepě.

Nejlepší volbou jsou klasické černé koktejlové šaty, elegantní krajkové šaty ke kolenům a hodí se i oblek, který nosíte do práce. Nepřehánějte to ani se šperky, zvolněte účes a make-up. Silnější polovičky zabodují s tmavými džínami nebo chino kalhotami, košilí s elegantním svetrem nebo sakem.

Pokud máte rezervaci v drahé, módní a prestižní restauraci, pak si klidně vyberte večerní šaty dlouhé až na zem. Povoleny jsou různé střihy, s rozparkem i bez něj, důležité je, aby byly decentní a příliš neodhalovaly. Muži zapůsobí v dobře padnoucím obleku nebo smokingu.

6. Jak se obléknout na večeři k budoucím příbuzným?

První dojem je nejdůležitější. Na první setkání s budoucími příbuznými byste se rozhodně neměli oblékat vyzývavě. Na minisukni a top s hlubokým výstřihem ani nepomýšlejte. Šaty ani sukně by neměly být kratší než po kolena. Určitě zabodujete s květinovými šaty do áčka, které vám dodají na ženskosti.

Zvolte raději zemité a světlé barvy. Vyhněte se příliš mnoha jasným barvám a vzorům, mohly by působit vulgárně. Nemusíte se bát ani džínů, pokud si k nim obujete elegantní nebo sportovně-elegantní boty a doplníte je vhodnou kabelkou. S líčením to nepřehánějte, méně je lepší než více.

Budoucí zeťové to mají s výběrem oblečení jednodušší. Tmavé džíny, košile nebo polokošile jsou zaručenou jistotou.

7. Jak se oblékat na Vánoce?

Jak se obléknout na štědrovečerní stůl? Chcete-li oslavit nejkrásnější svátky v roce, nezapomeňte si vybrat šaty. Na výběr máte ze dvou vánočních šatů: buď si najdete speciální šaty s vánoční tematikou nebo ve vánočních barvách, nebo si obléknete elegantní šaty, které můžete nosit po celý rok.

Můžete také experimentovat s barvami, pokud se rozhodnete pro dlouhou plisovanou sukni, vypasovaný top, volný svetr nebo oblek. Vybočte ze svátečního Atirre dress code a přidejte do svého outfitu nádech zlata, stříbra nebo třpytu.

K vánočnímu oblečení mužů patří košile s dlouhým rukávem nebo si můžete vyhrnout rukávy. Vítězí jednobarevné košile, klasická bílá je v pořádku, ale také vínová nebo červená. Je také možné zvolit třídílnou kombinaci zelené, červené, bílé a jednoduchých černých nebo tmavě modrých kalhot. V kurzu jsou také roláky a svetry s vánočním motivem.

8. Jak se obléknout na večírek?

Existuje velké množství událostí, na kterých se očekává určitý styl oblékání. Pokud jste pozváni na určitý večírek, pravděpodobně již víte, kde se bude konat, v kolik hodin a kdo se ho zúčastní. Pak stačí znát základní styly oblékání a nemůžete udělat chybu.

Pokud vás čeká firemní večírek, je třeba zvážit, jakou úroveň formálnosti si přejete. Vycházejte z dress code Black Tie, Casual dress code nebo Semi Formal. Pokud se večírek koná v dopoledních hodinách a formální oblečení na večírek je požadavkem, okopírujte dress code Cutaway.

Párty u bazénu, koktejlová párty, plážová párty nebo narozeninová párty jsou styly jako Casual, Coktail, Summer Chic, Festive Atirre nebo Beach Party.

9. Jak se obléknout na ples?

Dress code na ples nebo na stužkovací

Plesy jsou výjimečné tím, že se při nich dodržuje přísná módní etiketa. Porušení plesového dress code vás může dostat do centra pozornosti. Pokud se obléknete slavnostněji než ostatní, vyjádříte tím jakousi vnitřní nadřazenost. Naopak pokud zvolíte nevhodné oblečení, které se hodí spíše na zahradní slavnost, stanete se v očích ostatních "outsiderem".

Nejprve doporučujeme podívat se na pozvánku. Pokud je na ní uveden dress code, řiďte se jím. Pokud na pozvánce žádný dress code není, rozhodněte se podle toho, o jaký ples se jedná.

Pro formální plesy, jako jsou městské plesy nebo plesy různých institucí, bank apod., platí přísnější pravidla oblékání než pro neformální plesy. Mohou to být například hasičské plesy, myslivecké plesy atd. Ve všech případech byste měli zvolit tmavý oblek s bílou košilí, protože se jedná o večerní společenskou událost. Dámy by se měly oblékat ve stylu Black Tie nebo Semi Formal.

10. Jak se obléknout na stužkovou?

Přestřižení pásky je událost pro celou rodinu. Vybírá se nejen oblečení pro budoucího maturanta nebo maturantku, ale také pro rodiče. Dámy si většinou vybírají šaty podle vlastního vkusu. Je však také třeba brát v úvahu, zda vysněný střih, barva a zdobení budou lichotit jejich postavě.

Šaty by měly být dlouhé až na zem, uzavřené lodičkami nebo sandály na podpatku. Nezapomeňte se také nalíčit. V současné době je trendem "holý make-up", kdy je žena nalíčená, ale zároveň vypadá jako "přirozená žena".

Mladí pánové se budou vyjímat v tmavých oblecích, k nimž se hodí košile, motýlek nebo kravata. Měli by dosáhnout úhledného a elegantního oblečení. Otcové maturantů by se měli oblékat v podobném duchu. Skvělým tipem pro otce je, aby vycházely z oblečení, které si vybral jejich syn, tak budou spolu dokonale ladit.

Šaty pro matky by měly být jednoduché s jemným nádechem šarmu a elegance, abyste nezastínily svou dceru nebo syna. Ideální jsou midi šaty bez výrazného zdobení a flitrů. Dámské overaly a kombinace elegantních kalhot se slavnostním topem jsou také v pořádku.

11. Jak se obléknout na promoci?

Promoce patří mezi slavnostní obřady, které rovněž vyžadují formální oblečení. Pokud jde o pány, jejich oblečení by mělo sestávat z obleku, oblekových kalhot, bílé košile s dlouhými rukávy, elegantních šněrovacích bot a jednobarevné kravaty. To platí jak pro absolventy, tak pro hosty.

Vhodný je tmavě modrý, tmavě šedý nebo černý oblek. Pokud máte promoci v létě, nemusíte se bát ani světlejších barev, jako je světle modrá nebo světle šedá. Pololesklý oblek váš vzhled také rozzáří a dodá této příležitosti ještě slavnostnější ráz.

Dámské šaty na promoce by měly mít délku ke kolenům, aby byl dodržen správný dress code. Vzhledem k tomu, že se tato slavnostní událost koná během dne, můžete si vybrat šaty ve světlých i tmavých odstínech. Povolena je dokonce i bílá barva.

Pokud nosíte šaty na ramena, můžete mít přehozený šátek nebo sako. Nebojte se zvolit sukni s elegantním vrškem, kalhotový kostým nebo dlouhý elegantní overal. Budete tak vypadat stejně královsky a elegantně. Co se týče bot, měly by decentně doplňovat celý outfit.

12. Jak se obléknout na pohovor?

Dress code na pracovni pohovor

Při přípravě na pohovor byste si měli nejprve zjistit co nejvíce informací o společnosti. Získáte tak představu o firemní kultuře a atmosféře. Jiný dress code je vhodný pro státní instituce, banku nebo IT společnost. Je také rozdíl, zda se účastníte pohovoru na manažerskou nebo nemanažerskou pozici.

Dámy by se měly vyvarovat odhalujícího oblečení, jako jsou krátké sukně, hluboké výstřihy a příliš těsné oblečení. Volte sukni nebo kalhotový kostým, případně elegantní kalhoty nebo sukni v délce minimálně ke kolenům s neutrálním topem nebo halenkou. Vhodné jsou také jednoduché pouzdrové šaty s dlouhými nebo krátkými rukávy.

Černá barva vyhrává i v tomto případě, je lepší ji kombinovat s jinými odstíny. Dobrou volbou jsou námořnická modř nebo pastelové odstíny.

Muži by si rozhodně měli připravit oblek, pokud jdou na pohovor na vedoucí pozici. Alternativou je stylové sako, elegantní kalhoty a jednobarevná košile. Na pohovory na kreativnější a IT pozice postačí polokošile a sportovní sako.

13. Jak se oblékat do kanceláře?

Jak se oblékat do práce? Tak, jak to říkají všechny obchodní kodexy oblékání. Dress code jsou rozumně rozděleny do tří úrovní, aby se v nich každý mohl orientovat.

O obchodním oblékání jsme již psali výše, zopakujme si ho tedy stručně. Business Professional dress code je určen pro manažery a vyšší pozice, je také nutností v některých profesích, jako jsou banky, advokátní kanceláře apod. O úroveň výš je Business Formal dress code, který je vyhrazen pro speciální události, jako jsou předávání cen, recepce, firemní večírky nebo večeře.

Pokud pracujete na nižší pozici nebo ve firmě s nepsaným dress codem, ale chcete vypadat profesionálně, inspirujte se stylem Business Casual. S dress codem Casual se přátelí i některé firmy, například v kreativních oborech.

14. Jak se oblékat do školy?

Při výběru oblečení do školy se fantazii meze nekladou. Je důležité zaměřit se na to, aby byly skutečně vhodné pro akademické prostředí. Efektní oblečení, hluboké výstřihy, krátké sukně, boty na vysokém podpatku, opravdu v tom chcete trávit hodiny?

Při výběru oblečení do školy byste měli myslet především na pohodlí. Například sportovní oblečení, které zahrnuje džíny nebo sportovní kalhoty, trička různých barev, mikiny, sportovní tenisky a doplňky, jako jsou čepice a sportovní tašky, se vyznačuje maximálním pohodlím.

Pokud nejste zrovna sportovní typ, klidně je kombinujte s elegantním oblečením. Tmavé džíny můžete kombinovat s košilí nebo obyčejným tričkem, oversized svetrem, kardiganem nebo pohodlným sakem.

15. Jak se obléknout na pláž?

Mohli jste být u vody, ale zamrzli jste u skříně, protože nevíte, jak se obléknout na pláž? Na první pohled to vypadá jednoduše. Potřebujete přece plavky, co víc? Na trhu je však mnoho druhů plavek, můžete si vybrat jednodílné, dvoudílné, monokiny, tankiny atd. Plavky by měly dokonale padnout vaší postavě a zároveň byste se v nich měli cítit bezpečně a sebevědomě.

Pokud bydlíte dál od pláže, je dobré si rozmyslet, co si obléknete jako svršek.

Letní plážové šaty byste ve svém šatníku rozhodně měli mít. Tunika je obecně nejpohodlnější a nejpříjemnější oblečení, které navíc pěkně ukáže křivky vašeho těla. Stejného výsledku můžete dosáhnout i se stylovým overalem. A chybu rozhodně neuděláte ani s šortkami a tričkem nebo topem na ramínka.

Muži budou trendy v chino nebo sportovních šortkách, polokošili, tričku nebo košili bez rukávů. Pokud chcete ukázat svůj osobitý styl, zkuste košili, která se zapíná jen na několik knoflíků, nebo bláznivý kousek s havajským vzorem.

Pokud jste pozváni na plážovou party, nezapomeňte dodržovat dress code Summer Chic, pokud se jedná o formální událost, nebo Beach Party, pokud se jedná o venkovní party.

16. Jak se obléknout na svatební noc?

Tuto otázku si pravděpodobně položí každá nevěsta. Na výběr je několik možností. Svatební podprsenky, korzety a spodní prádlo, saténové župany, košilky a pyžama. Oblíbené jsou soupravy podprsenek a kalhotek a také jemné hedvábné šaty, které jsou krátké a podobné nočním košilkám.

Správnou atmosféru může navodit i barva. Pokud chcete působit nevinně, zvolte bílou a jemné pastelové odstíny. Dramatického efektu vám pomůže dosáhnout černá, která z vás udělá tajemnou a odvážnou zároveň. Nejvíce sexy barvou je červená.

Muži si mohou koupit nové boxerky nebo slipy, třeba něco, co jejich partnerka ještě neviděla. Je také možné vytvořit personalizované spodní prádlo se speciální grafikou nebo speciálním nápisem.

Tipy, jak se oblékat žensky a přitažlivě

  • Poznejte svůj typ postavy.
  • Při výběru oblečení buďte věrní svému osobnímu stylu.
  • Investujte do kvalitního a dobře padnoucího spodního prádla.
  • Zařaďte do svého šatníku klasické kousky, jako jsou klasické černé šaty, dobře padnoucí kalhoty, lehké sako atd.
  • Mějte v šatníku něco ze saténu, hedvábí nebo šifonu.
  • Využijte své přednosti (plný dekolt, úzký pas, dlouhé nohy atd.).
  • Zahalené a odkryté - vytvořte prostor pro fantazii.
  • Odhoďte beztvaré volné a nadměrné oblečení.
  • Barvy vybírejte podle odstínu pleti.
  • Přidejte volánky a květinový vzor.
  • Zařaďte do svého šatníku krajku.
  • Je třeba lodí. Díky podpatkům budete vypadat sexy, přitažlivě a elegantně.
  • Noste jemné šperky ze zlatého nebo stříbrného kovu.
  • Podpořte svou sofistikovanost a eleganci kvalitní strukturovanou kabelkou.
  • Vyměňte těžkopádné domácí oblečení za elegantní kousky.
  • Najděte si čas na pravidelnou péči o pleť.
  • Dopřejte si dostatek spánku pro lepší náladu a krásnou pleť.
  • Dopřejte si profesionální manikúru.
  • Věnujte pozornost svým vlasům. Nechte si poradit, jaký účes vám sluší a jak o vlasy pečovat.
  • Zvolte jemné líčení, které podpoří vaši přirozenou ženskost.
  • Pěkně vonět je stejně důležité jako se hezky oblékat.
  • Věnujte pozornost drobným detailům, které by mohly zničit váš dokonalý outfit (pomačkaná halenka, zaprášené boty, potřísněné spodní prádlo atd.).
  • Sebevědomí začíná uvnitř. Přijměte svou ženskost a formujte ji.
  • Noste oblečení, které skutečně odráží vaši osobnost a dodává vám sebevědomí.

Tipy, jak se oblékat mužně, elegantně a přitažlivě

  • Buďte věrní svému stylu.
  • Oblečte si pohodlné oblečení, ve kterém se budete cítit sebejistě.
  • Sledujte nejnovější trendy a zároveň si zachovejte sofistikovanost.
  • Vylepšete svůj vzhled kvalitním oblečením na míru.
  • Doplňte svůj outfit klíčovými doplňky, jako jsou hodinky, kožené pásky nebo sluneční brýle.
  • Vylepšete svůj styl elegantními dlouhými kabáty, košilemi a polokošlemi.
  • Pořiďte si dobře padnoucí obleky do chladného i teplého počasí.
  • Pokud chcete vypadat tajemně a sebevědomě, noste černou barvu.
  • Kombinujte obyčejné kousky s originálnějšími.
  • Udržujte boty čisté a v dobrém stavu.
  • Důležitý je také kvalitní účes a čisté a upravené nehty.
  • Dobrá vůně vám zvedne sebevědomí.
  • Naučte se správnému držení těla a řeči těla.
  • Při komunikaci s lidmi udržujte přiměřený oční kontakt.
  • Jezte zdravě.
  • Pravidelně cvičte.
  • Dostatek spánku.
  • Zaměřte se na ústní hygienu. Zářivý úsměv můžete získat také s pomocí profesionální dentální hygieny.
  • Vyhýbejte se kouření a alkoholu.
  • Buďte pozitivní.

Tipy pro výběr spodního prádla

  • Začněte tím, že si uvědomíte, v čem vypadáte nejlépe.
  • Čím pohodlněji se budete cítit, tím lépe budete vypadat.
  • Přemýšlejte o příležitosti, pro kterou chcete spodní prádlo nosit.
  • Nebojte se vystoupit ze své komfortní zóny.
  • Naučte se přijímat a milovat své tělo.
  • Investujte do kvality.
  • Vyberte si kousky, které odpovídají vašim představám, preferencím a náladám.
  • Pokud máte postavu ve tvaru přesýpacích hodin, podvazkové pásy, teddies a korzety udělají divy.
  • K trojúhelníkové postavě se hodí krajkové negližé s balkonetkami, nařasené podprsenky a podprsenky bez ramínek, dokonce i bikiny.
  • Obrácený trojúhelník vyžaduje podprsenku se zavazováním za krkem, braletku s krajkovými kalhotkami nebo tanga. Pokud máte plošší zadeček, zkuste teddy.
  • Křivky obdélníkové postavy lze definovat například korzetem, podvazkovým pásem, medvídkem a push-up podprsenkou.
  • Jablko vyžaduje negližé, košilku nebo medvídka.

Kdy je vhodné formální a kdy neformální oblečení

Přitažlivý muž, přitažlivá žena

Formální vs. neformální. Formální definuje formální styl. Znamená, že odpovídá zavedeným normám, konvencím nebo pravidlům. Neformální vám dává pocit svobody a kreativity; je to způsob, jak vyjádřit svůj osobní styl.

Společenským oblečením se rozumí oblečení, které je považováno za vhodné pro události, jako jsou svatby, plesy, návštěva divadla nebo opery atd. Pro muže je formálním oblečením zpravidla pracovní oblek.

Formální šaty jsou obvykle v tmavých odstínech, jako je námořnická modř, černá a šedá, a zahrnují frak, smoking, dobře padnoucí oblek, košili, společenské boty, kravatu nebo motýlka. Dámy se mohou blýsknout v nádherných večerních šatech. Za formální se považují také dámské sukňové a kalhotové kostýmy a kombinace elegantních kalhot a sukně se společenským svrškem.

Ležérní šaty jsou vhodné pro každodenní nošení. Jedná se o ležérní styl oblékání. Jsou ideální pro neformální příležitosti, jako jsou nákupy, výlety, setkání s přáteli, dokonce i některé podniky a společnosti povolují neformální pracovní oblečení.

Do této kategorie patří například džíny, chino kalhoty, khaki kalhoty, šortky, trička, svetry, mikiny a bundy. K elegantní obuvi můžete také přidat tenisky, mokasíny, lodičky nebo jakékoli sandály v závislosti na příležitosti a osobních preferencích.

Tip: Znáte luxusní italské boty pro ženy?

Co je to faux pas: význam a na co si dát pozor

Módní faux pas je jedním z největších hříchů, kterých se můžete při oblékání dopustit. Stačí maličkost a váš outfit se úplně pokazí.

Co se tedy považuje za faux pas?

  • Nerespektování pravidel oblékání ve stanu.
  • Ležérní oblečení na formální událost.
  • Nosit příliš ležérní a odhalující oblečení.
  • nevhodná, špinavá nebo poškozená obuv.
  • Štítek na podrážce obuvi.
  • Boty s velmi vysokými podpatky, ve kterých se nedá chodit.
  • Žabky a žabky ke společenskému oblečení.
  • Ponožky do sandálů.
  • Chybějící punčocháče pro slavnostní příležitosti.
  • Punčocháče v otevřených botách.
  • Legíny nejsou kalhoty.
  • Nenoste kalhoty s poutky na opasek bez opasku.
  • Příliš průsvitná tkanina.
  • Viditelné linie spodního prádla nebo prosvítání barvy.
  • nošení příliš těsných nebo příliš volných podprsenek.
  • Zmačkané a špinavé oblečení.
  • Příliš krátké nebo příliš dlouhé oblečení.
  • Příliš těsné nebo příliš volné oblečení.
  • Neforemné šaty nebo příliš mnoho volánků.
  • Urážlivé slogany nebo grafika.
  • Značka nebyla odstraněna.
  • Šaty s nalepenými nitěmi, záhyby nebo dírami.
  • Neupravené vlasy.
  • Provokativní make-up a piercing v obličeji.
  • Výrazné šperky a ozdoby do vlasů pro obchodní schůzky.
  • Sluneční brýle v noci.
  • Příliš mnoho parfému nebo kolínské vody nebo příliš silná vůně.
  • Bílá barva na svatební oslavu, pokud nejste nevěsta.
  • Příliš lesklé oblečení je vhodné pouze pro určité příležitosti.
  • Šněrování v jedné barvě od hlavy až k patě.
  • Výrazné a odvážné barvy pro slavnostní příležitosti.

Závěrem

Dress code je v oblasti módy všeobecně uznávanou normou. Existují příležitosti a situace, kdy se můžete obejít bez dress code a dovolit si nosit sportovní oblečení. Na druhou stranu existují události a příležitosti, které přímo určují požadovaný dress code a jeho nedodržení by mohlo vést ke společenské ostudě.

Každá událost vyžaduje něco jiného. Královské obřady, státní ceremoniály, předávání cen a podobné společensky významné události vyžadují White Tie. Oslavy, svatby, večírky, návštěvy divadel a oper se řídí kodexem Black Tie. Business dress code patří do světa obchodu a práce. Méně propracované jsou jiné, ležérnější styly oblékání, které vám dávají určitou volnost.

Vhodné oblečení a úprava není jen o tom, co máte na sobě. Jde také o to, jak to nosíte, jak se v tom cítíte a zda jste nezanedbali zdánlivě nedůležité detaily. Stačí maličkost, která může být vnímána jako módní faux pas.

Poznejte své tělo, svůj typ postavy, pracujte na správném držení těla a vytříbeném vzhledu. Ať už se nacházíte v jakékoli situaci, důležité je zůstat sami sebou.

Eva Dedinská, specialistka na optimalizaci webových stránek - Naučte se, jak nastavit základní faktory SEO na svých webových stránkách.

 

ZDROJE:

https://jaxsonmaximus.com/blog/white-tie-dress-code/

https://closetcachete.com/dress/occasion/white-tie

https://www.houseoffraser.co.uk/guides/dress-codes-explained

https://www.gq-magazine.co.uk/article/black-tie-guide

https://theplunge.com/tuxedos-formal-wear/7-wedding-dress-codes-a-formal-wear-guide-for-men/

https://www.sumissura.com/en/blog/business-formal-women

https://cpd.degroote.mcmaster.ca/student-services/mba-dress-code/business-formal-attire/

https://advice.hosco.com/en/the-4-levels-of-business-attire/

https://www.masterclass.com/articles/smart-casual-dress-code-and-attire-guide

https://antracite.com/en/blogs/news/wat-betekent-casual-chic-nu-eigenlijk-zomerse-dresscodes-uitgelegd

https://parade.com/living/cocktail-attire

https://www.masterclass.com/articles/festive-attire-dress-code

https://www.wilvorst.de/en/translate-to-english-hochzeitsanzug/translate-to-english-cut-klassischer-hochzeitsanzug

https://www.dresscode.co.uk/dresscodes/tenue-de-ville/

https://www.nordstrom.com/browse/content/blog/beach-wedding-attire

https://www.lorane.sk/blog/ako-sa-obliect-do-divadla/#predstavenie-baletu-alebo-opery

https://akoo.sk/ako-sa-obliect-na-stuzkovu/

https://www.krasaastyl.sk/ako-sa-obliect-na-pohovor-outfity-pre-zenu-i-muza-ktore-vytvoria-pozitivny-dojem/

https://sewguide.com/fashion-faux-pas/

 

OBRÁZKY:

https://www.freepik.com/free-photo/solid-brunette-groom-black-suit-indoor-sunlight_10629325.htm#page=3&query=biely%20mot%C3%BDlik%20%C4%8Dierny%20oblek&position=7&from_view=search&track=ais 

https://www.freepik.com/free-photo/man-fixes-buttons-his-white-shirt_3987025.htm#page=2&query=blach%20tie&position=2&from_view=search&track=ais 

https://www.freepik.com/free-photo/cropped-portrait-successful-businessman-buttoning-his-elegant-suit-isolated-dark-background_25130289.htm#query=dress%20code%20business&position=11&from_view=search&track=ais 

https://www.freepik.com/free-photo/happy-successful-female-business-group-standing-together-near-office-building-posing-looking-camera-smiling-full-length-front-view-businesswomen-group-portrait-concept_9649880.htm#query=dress%20code%20business%20formal%20women&position=30&from_view=search&track=ais 

https://www.freepik.com/free-photo/vamp-lady-with-red-lips-posing-with-glass-cocktail-restaurant-elegant-rich-lady-black-dress-posing-with-her-hand-hip-wealth-concept_22396274.htm#page=2&query=dress%20code%20coctail&position=7&from_view=search&track=ais 

https://www.freepik.com/free-photo/full-length-portrait-fashionable-female-model-confident-pose-standing-friends_10787392.htm#query=dress%20code%20Tenue%20De%20Ville&position=7&from_view=search&track=ais 

https://www.freepik.com/free-photo/handsome-man_7135942.htm#page=4&query=dress%20code%20smart%20casual&position=8&from_view=search&track=ais 

https://www.freepik.com/free-photo/attractive-smiling-man-woman-talking-sitting-stairs-urban-city-center-making-notes_17247876.htm#page=4&query=dress%20code%20smart%20casual&position=16&from_view=search&track=ais

https://www.freepik.com/free-photo/seasonal-feast-beach-resort_20466213.htm#query=dress%20code%20beach%20party&position=27&from_view=search&track=ais 

https://www.freepik.com/free-photo/group-young-people-celebrating-new-year-friends-drinks-champagne_11758240.htm#query=dress%20code%20na%20oslavu&position=0&from_view=search&track=ais 

https://www.freepik.com/free-photo/ladies-evening-dress-elegant-women-long-gown_14670758.htm#page=2&query=dress%20code%20ples&position=40&from_view=search&track=ais 

https://www.freepik.com/free-photo/beautiful-fashion-woman-her-handsome-boyfriend-suit-sexy-smiling-brunette-model-black-evening-dress-fashionable-couple-posing-street-sunset-brutal-man-his-female-outdoors_25087448.htm#query=elegantn%C3%BD%20p%C3%A1r&position=26&from_view=search&track=ais 

https://www.freepik.com/free-photo/start-up-discussion_5399370.htm#query=pracovn%C3%BD%20pohovor&position=31&from_view=search&track=ais 

Oblíbené značky a motivy second hand oblečení

  • a další...
  • a další...