Jak odstranit z oblečení vosk

Milujete to teplé světlo svíček a jejich atmosféru? Co dělat, když vám jejich vosk ulpí na ubrusu nebo na oblečení?

Naštěstí existuje hned několik způsobů, jak vosk z vašeho oblíbeného kousku oblečení odstranit a některé z nich jsou docela snadné. Máme pro vás hned několik tipů, jak na to.

Seškrábat, vyžehlit a vyprat

Zkuste ten nejuniverzálnější způsob odstranění vosku - prostě jen seškrábejte, podložte ubrousky, přežehlete a poté vyperte.

Příborovým nožem seškrábejte šetrně co největší vrstvu vosku. Poté žehličku nastavte na nejnižší teplotu, potřísněnou mikinu nebo kalhoty podložte savými papírovými ubrousky a další vrstvu ubrousků položte i na voskovou skvrnu. Žehlete pomalými pohyby tak dlouho, dokud se vosk zcela nevpije.

Na látce pak zůstane mastná skvrna, kterou je potřeba nejdříve odmastit prostředkem na mytí nádobí. Poté prádlo vyperte na nejvyšší možnou teplotu uvedenou na štítku.

 

Bez žehličky - nahřát nebo zmrazit?

Nemáte-li zrovna po ruce žehličku, i tak máte v rukávu hned několik alternativních možností, jak s voskem na oblečení zatočit.

Fén - fénujte skvrnu při nastavení na nejvyšší teplotu.

Horká voda s jedlou sodou - v hrnci s horkou vodou rozpusťte pár lžiček jedlé sody a do tohoto nálevu voskovou skvrnu ponořte.

Mraznička - svůj oblíbený svetr s voskovou skvrnou vložte do igelitového pytle a umístěte do mrazáku alespoň na dvě hodiny, vosk poté hravě odloupnete. 

 

Vosk na nábytku

Co ale dělat s nechtěným voskem na nábytku? Záleží na jeho materiálu. U nelakovaného dřeva nebo skla můžete sáhnout po kuchyňském noži a zaschlou voskovou skvrnu lehce seškrábnout. U toho lakovaného dávejte pozor na poškrábání a neberte na něj žádný ostrý předmět. Místo toho použijte metodu s ubrousky a žehličkou, případně vám k rozpuštění vosku dobře poslouží i fén. Vše dočistěte mýdlovou vodou nebo octem. 

Tento článek je součástí našeho seriálu o odstraňování různých druhů skvrn. Dozvíte se zde také to, jak zatočit se smůlou na oblečení.  Tyto informace jsou sice na internetu snadno k nalezení, nám ale chybí hezký a přehledný seznam na jednom místě. Těšit se můžete také na souhrnnou infografiku ke stažení, ve které najdete všechny způsoby jak odstranit nejčastější běžné a těžko pratelné skvrny, se kterými se u dětského oblečení potýkáte.

Oblíbené značky a motivy second hand oblečení

  • a další...
  • a další...