Jak odstranit z oblečení smůlu: Kompletní průvodce

Po skvělém dni v lese se může stát, že na vašem oblíbeném kousku oblečení objevíte nepříjemnou skvrnu od smůly. Ať už se jedná o bundu, tepláky, tričko nebo dokonce boty, smůla si nevybírá. Ale nezoufejte! Existuje několik osvědčených metod, jak se smůly zbavit.

V následujícím článku vám představíme několik různých způsobů, jak odstranit smůlu z oblečení, ale také jak odstranit smůlu z bot, dále návod jak odstranit smůlu z interiéru auta nebo několik bodů o tom jak odstranit smůlu z rukou nebo vlasů.

Základní informace o smůle

Pryskyřice je v lese domaSmůla neboli pryskyřice je lepkavá látka, která se často vyskytuje na stromech, zejména na borovicích. Má tendenci se lepit na různé materiály, včetně textilu, což z ní činí nepřítele mnoha bund, mikin i kalhot.

Důvodem, proč smůla přilne ke tkaninám, je její chemická struktura a viskozita. Molekuly smůly jsou schopny pronikat do vláken tkaniny, což v kombinaci s její lepkavostí způsobuje silné spojení mezi smůlou a látkou. Kvůli této interakci je obtížné pryskyřici odstranit z tkaniny, protože jednoduše omytí vodou často nestačí k rozložení a odstranění těchto molekulárních vazeb.

Jak odstranit smůlu z oblečení - 4 strategie pro boj:

Jak odstranit pryskyřici z oblečení

Odlakovač na nehty: více než kosmetický pomocník

Při pátrání po tom, jak odstranit smůlu z oblečení, je odlakovač na nehty často první volbou mnoha lidí.

  • Aplikujte odlakovač na skvrnu od smůly.
  • Nechte působit a následně promněte mezi prsty.
  • Vyperte žlučovým mýdlem.

Líh a další silné čisticí prostředky

Pokud nemáte odlakovač, zkuste líh, terpentýn nebo technický benzín. Je to skvělý způsob, jak dostat smůlu z oblečení:

  • Aplikujte na skvrnu.
  • Nechte působit a následně vyperte žlučovým mýdlem.

Domácí mastnota proti pryskyřici

Další způsob, kterým se zbavíte otravné smůly na oblečení je něco mastného.

  • Vezměte máslo, sádlo nebo jakýkoliv olej z vaší spižírny.
  • Promněte skvrnu mezi prsty.
  • Vyperte v mýdlové vodě.

Žehlička: horká léčba na smůlu

Žehličkou proti smule

Pokud jste ještě nezanevřeli na žehlení a mikiny a tepláky jen neproženete sušičkou, pak máte doma dalšího pomocníka proti pryskyřicovým nečistotám.  Žehlička je skvělým pomocníkem, jak vyčistit smůlu z oblečení:

  • Přiložte na skvrnu několik vrstev ubrousků.
  • Několikrát přežehlete.
  • Smůla se teplem rozpustí a vsákne do ubrousků.

Prevence znečištění od smůly

Smůla teče po stromuPředtím, než se vydáte na výlet do přírody, můžete podniknout několik kroků k minimalizaci rizika skvrn od smůly:

Výběr terénu: Pokud plánujete procházku v lesní oblasti s vysokým výskytem smolnatých stromů, jako jsou borovice, plánujte svou trasu pečlivě.

Oblékněte starší oblečení - Pokud plánujete aktivitu, kde je větší pravděpodobnost kontaktu se smůlou, zvolte starší oblečení, u kterého vás nebude mrzet jeho případně poničení. Zkuste si vybrat třeba v našich slevách, kde najdete kvalitní oblečení za ty nejnižší ceny na trhu.

Čím odstranit smůlu z jednotlivých materiálů

Po důkladném prozkoumání různých metod, jak odstranit smůlu z oblečení, je nyní na čase se podívat na to, jak tyto strategie aplikovat na konkrétní materiály. Některé tkaniny vyžadují jemnější přístup, zatímco jiné mohou vydržet agresivnější metody čištění.

Skvrny od smůly na bavlně

  • Metoda: Odlakovač na nehty
  • Proč: Bavlna je poměrně odolný materiál, a proto se s ní může zacházet trochu agresivněji. Odlakovač na nehty je skvělým řešením, protože efektivně rozpustí smůlu, aniž by poškodil bavlněnou tkaninu.

Jak se zbavit smůly na syntetických materiálech

  • Metoda: Mastnota
  • Proč: Syntetické tkaniny mohou být citlivější na chemikálie, což znamená, že je lepší použít méně agresivní metodu. Oleje a mastnoty přirozeně rozpouštějí smůlu a jsou bezpečné pro syntetické materiály.

Jak odstranit smůlu ze softshellu

  • Metoda: Líh a technický benzín
  • Proč: Softshell materiál často obsahuje voděodpudivou vrstvu, která by mohla být náchylná k poškození oleji. Líh a technický benzín jsou skvělou volbou, protože efektivně rozpustí smůlu a zároveň zachovají voděodpudivé vlastnosti softshellu.

Jak dostat smůlu z vlny

  • Metoda: Mastnota
  • Proč: Vlna je citlivý materiál, což znamená, že je potřeba zacházet s ní opatrně. Oleje a mastnoty jsou ideální pro vlnu, protože ji mohou efektivně čistit bez rizika poškození.

Čím sundat smůlu z kůže

  • Metoda: Žehlička
  • Proč: Kůže je robustní a odolný materiál, což z ní dělá ideálního kandidáta pro tepelnou léčbu. Teplo žehličky rozpustí smůlu a ubrousky ji následně nasají, což zanechá kůži čistou a nepoškozenou.

Ať už se rozhodnete pro jakoukoli metodu, vždy doporučujeme vyzkoušet její účinek na méně viditelném místě. Tímto způsobem si můžete být jisti, že váš oděv zůstane nepoškozen a bude vypadat jako nový i po odstranění smůly.

Odstranění smůly z bot: Krok za krokem

Boty nás často provázejí po různém terénu, od hlubokých lesů po městské ulice. Není tedy překvapením, že se na nich často objevují skvrny od smůly, zejména pokud procházíme borovicovými lesy nebo jinými oblastmi, kde se smůla nachází ve větším množství.

Pokud jde o odstranění smůly z bot, doporučuje se následující postup:

  • Zvolte vhodnou metodu: Pro boty, zejména z kůže nebo nubuku, je ideální použít domácí mastnoty, jako je olej nebo máslo. Pro gumové a plastové boty může být efektivní metoda s odlakovačem na nehty nebo lihem.
  • Aplikace: Pokud používáte mastnotu, promněte ji prsty na skvrnu od smůly a nechte působit několik minut. V případě odlakovače nebo lihu naneste látku na bavlněný tampón a opatrně otírejte skvrnu.
  • Vyčištění: Po odstranění smůly očistěte botu vlhkým hadříkem, abyste odstranili zbytky čistícího prostředku. U kůžených bot doporučujeme následně použít krém na boty nebo balzám na kůži, aby se obnovily její vlastnosti a zářivost.
  • Usušení: Nechte boty uschnout přirozeně, mimo přímé sluneční světlo. To zamezí poškození materiálu a deformacím.

Odstranění smůly z bot může vyžadovat trochu trpělivosti, ale s těmito tipy budou vaše boty brzy vypadat jako nové a budete moci znovu vyrážet na další dobrodružství.

Jak odstranit smůlu z interiéru auta

Ačkoliv je smůla často spojována s venkovním prostředím, může se snadno stát, že tuto lepkavou látku nechtěně zaneseme do interiéru našeho vozu. Než začnete s čištěním, zjistěte, z jakého materiálu jsou vaše potahy. Textilní potahy mohou vyžadovat jiný přístup než kožené potahy.

 

 

Textilní potahy:

  • Metoda: Mastnota
  • Postup: Na skvrnu od smůly naneste trochu oleje, máslo nebo sádlo. Nechte působit a jemně skvrnu otírejte hadříkem. Poté oblast očistěte mýdlovou vodou a nechte uschnout.

Kožené potahy:

  • Metoda: Odlakovač na nehty
  • Postup: Opatrně aplikujte odlakovač na bavlněný tampón a jemně otírejte skvrnu. Po odstranění smůly očistěte kůži vlažnou vodou. Pro zachování kvality kůže doporučujeme použít balzám nebo kondicionér na kůži.

Dokonalé sušení

Ať už máte jakýkoliv typ potahu, vždy je důležité nechat povrch řádně uschnout, nejlépe přirozeně. Přímé sluneční světlo může způsobit vyblednutí, proto doporučujeme parkovat auto ve stínu nebo v garáži během sušení. Vezměte také na vědomí, že odstranění smůly z interiéru auta může vyžadovat více pokusů, zvláště pokud je smůla zaschlá.

Jak odstranit smůlu z rukou: Nepřítel na dosah ruky

Jak odstranit smůlu z rukou

Když se snažíme odstranit smůlu z různých povrchů, často zapomeneme na jedno místo, kam se tato lepkavá látka snadno přichytí - naše ruce. Ať už po práci v zahradě, po turistice v lese nebo po náhodném kontaktu s pryskyřičnatými stromy, někdy potřebujeme rychlý a účinný způsob, jak se smůly zbavit. Následujte tyto kroky:

  • Metoda: Mastnota
  • Postup: Vezměte trochu rostlinného oleje nebo másla a promněte do rukou, zejména na místa s nalepenou smůlou. Olej pomáhá rozpustit smůlu a usnadnit její odstranění.
  • Důkladné mytí: Po aplikaci oleje si ruce důkladně umyjte teplou vodou a mýdlem. Tím odstraníte zbytky oleje i smůly.
  • Hydratace: Po odstranění smůly použijte na ruce hydratační krém, aby zůstaly hebké a vyživené.

Jak odstranit smůlu z vlasů: Rychlý způsob, jak se zbavit lepkavých nepříjemností

Smůla ve vlasechSmůla ve vlasech může být velkým problémem, zejména pokud máte delší vlasy. Lepkavá textura smůly může způsobit, že se vlasy slepí k sobě, což vede k nepříjemným uzlům. Zde je postup, jak smůlu snadno a hlavně bezbolestně odstranit:

  • Metoda: Mastnota
  • Postup: Olej (např. olivový, kokosový nebo slunečnicový) je skvělým řešením. Nanesete ho na oblast vlasů postiženou smůlou a nechte působit několik minut. Vlivem oleje se smůla změkčí a půjde ji mnohem snadněji odstranit.
  • Jemné vyčesání: Po aplikaci oleje vlasy jemně vyčešte. Začněte od konečků směrem ke kořínkům. Pokračujte dokud neodstraníte všechnu smůlu.
  • Důkladné mytí: Po vyčesání smůly si vlasy důkladně umyjte šamponem, aby se odstranily zbytky oleje i smůly. Pro lepší výsledek můžete postup opakovat.

Shrnutí

Smůla může být nepřítelem mnoha kousků oblečení, od bund až po trička. S těmito tipy a triky snadno obnovíte své oblečení do původního stavu. Nyní, když už víte, jak odstranit smůlu z textilu, nemusíte se bát příštího výletu do lesa. Užijte si čas v přírodě!

Tento článek je součástí našeho seriálu o odstraňování různých druhů skvn. Dozvíte se zde také to jak nejlépe bojovat proti mastnotě, jak zatočit se rzí na oblečení nebo jak pořešit skvrny od vosku. Tyto informace jsou sice na internetu snadno k nalezení, nám ale chybí hezký a přehledný seznam na jednom místě. Máme pro vás také souhrnnou infografiku ke stažení, ve které najdete všechny způsoby jak odstranit nejčastější běžné a těžko pratelné skvrny, se kterými se u dětského oblečení potýkáte.   

Oblíbené značky a motivy second hand oblečení

  • a další...
  • a další...