Jak odstranit z oblečení rez

Může se to stát komukoliv - zapomněla jste vyprázdnit kapsy před praním a teď máte na oblíbeném kousku oblečení velkou oranžovou skvrnu od rezavého kovového předmětu. Přestaňte si zoufat a nevěšte hned oblečení na hřebík - máme pro vás několik jednoduchých způsobů, jak se skvrn od rzi zbavit.

Síla přírodních ingrediencí

Chcete-li se vyhnout chemickým prostředkům na odstraňování skvrn, obejdete si se třemi ingrediencemi: solí, citronem a mýdlem. Citrónovou šťávu naneste přímo na skvrnu. Poté posypejte skvrnu kuchyňskou solí a nechte ji několik minut působit. Následně skvrnu namočte a namydlete obyčejným nebo žlučovým mýdlem. Jakmile odstraníte zbytky rzi, oblečení vyperte na nejvyšší možnou teplotu podle materiálu oblečení. Pokud budete postupovat podle těchto kroků, měli byste být schopni skvrnu od rzi z vašeho oblečení úspěšně odstranit za pomocí přírodních prostředků.

Na starší skvrny použijte chemii

Se staršími nebo odolnějšími skvrnami si poradí běžné chemické prostředky, které už zřejmě doma máte. Použijte WC čistič nebo kuchyňský čistič, který je speciálně určený k odstraňování rzi. Namočte skvrnu do prostředku a nechte ho působit alespoň půl hodiny. Na barevných kouscích  pro jistotu předem otestujte stálost barvy na malém kousku. Poté skvrnu opláchněte a oblečení vyperete jako obvykle. Tyto chemikálie vám mohou pomoci odstranit i ty nejhůře odolné skvrny od rzi.

Na bílé s větší silou

Na bílé prádlo zašpiněné od rzi zkuste použít tento jednoduchý trik.Odbarvovač rozmíchaný ve vodě zahřejete na co nejvyšší teplotu a skvrnu do něj opatrně namočte. Po odstranění rzi vyperte tak, jak jste zvyklí. Tento postup je vhodný pro oděvy, které jsou odolné proti vysokým teplotám. Pokud jde o bílé pleny, můžete je dokonce i vyvařit, aby se zbavily rzi a zůstaly bílé jako nové. Pamatujte však, že tento postup by měl být používán opatrně a s přihlédnutím k typu materiálu, aby nedošlo k poškození oblečení.

Tento článek je součástí našeho seriálu o odstraňování různých druhů skvrn. Dozvíte se zde také to, jak zatočit se smůlou na oblečení nebo jak pořešit skvrny od vosku. Tyto informace jsou sice na internetu snadno k nalezení, nám ale chybí hezký a přehledný seznam na jednom místě. Těšit se můžete také na souhrnnou infografiku ke stažení, ve které najdete všechny způsoby jak odstranit nejčastější běžné a těžko pratelné skvrny, se kterými se u dětského oblečení potýkáte.

Oblíbené značky a motivy second hand oblečení

  • a další...
  • a další...